QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4583|回復: 11

網友「朱利安」乞人憎語錄(以此為鑒,整肅論壇風氣)

孺子, 可教也? 不可教也? 在下不作"大胆假设", 更不作"小心求证", 视之如无物, 专心述写<<纵声捧粤>>, 与投缘者共同研讨.

相信近牌大家都留意到論壇某部分網友言語甚為激進或頗具挑釁性,事無大細發帖跟帖講嘢均流露住剛愎自用或骨巉巉嘅情緒。到處宣揚極端理論、甚或爭風吃醋焫火頭,長此以往,最終此處祇會淪為與其他fe6 fe6流充滿市井氣息相類似嘅論壇,先例經已有好多(粵群BBS即為明證)。雖然開講有話:一樣米養百樣人,森林一大乜雀仔都有,難免有意見相左之現象,儘管大人亦唔會同小人一般見識,之但係嚟得呢處——一個非一般市井風格可比之論壇——縱使有唔同意見都希望諸君顧全大局、以誠待人、不慍不火。言論百花齊放係好景象,但並唔係以破壞主流意識、犧牲禮貌尊嚴、無理指桑罵槐為代價而取得嘅,摻雜劣質同污點之花祇會有礙觀瞻。故上述之風不可長也!

現特摘其中「厾眼厾鼻」、「頂心頂肺」之句子作為佐證,希望粵協少啲謾罵,多啲理性討論,舉出呢個例子並唔係針對呢啲網友,祇係搵啲典型出嚟,以儆效尤而已。粵協論壇嘅宗旨之一係創造一個良性嘅網上互動言論場所,絕對唔歡迎無休止嘅為我獨尊、惡言相向之舉。本着眞心為粵協奉獻一分光一分熱,少一句謾罵、多一個理性嘅實際行動,噉先make sense嘛。請各位明鑒!另如有發現過分出位之語句,諸君亦可在此一並列舉,以共同監督,維護來之不易嘅良好論壇氛圍。

QUOTE:
以下是引用朱利安在2007-3-23 23:42:07的發言:

你估人地个个都好似你要求咁低嘎,真系搞笑嘞,賣斷市?想创你嘞,返屋企食多D大头冲菜啦,哈哈.

[em01][em01]
QUOTE:
以下是引用朱利安在2007-3-16 21:13:45的發言:

「7up」若照原意翻译, 应为「7」?

你识唔识英文嘎?!「7up」照原意翻译就可以翻译成「七喜」.

up本来就有心情喜兴的意思嘎,佢嘅反意词down就有心情低落的意思嘎.

你估英文单词就净系得一种意思嘎?!

你讲D古仔完全系穿凿附会.

QUOTE:
以下是引用朱利安在2007-3-23 23:37:03的發言:

真系唔话你读死书都唔得啊,哈哈.[em01][em01]

[此帖子已經被作者於2007-3-26 16:09:44編輯過]

我爲樓主補充以下一啲語錄:

QUOTE:
以下是引用朱利安在2007-3-23 23:33:58的發言:

大粵大粵大粵,开口大粵埋口大粵,大你个死人头咩大,都唔知大系边弗,哈哈.
[em01][em01][em01]

QUOTE:
以下是引用朱利安在2007-3-23 23:37:03的發言:

真系唔话你读死书都唔得啊,哈哈.[em01][em01]

QUOTE:
以下是引用朱利安在2007-3-16 20:29:22的發言:

你食得大头冲菜多嘞,哈哈.
QUOTE:
以下是引用朱利安在2007-3-20 18:40:55的發言:

唔知道呢句系唔系余OK嘅原话呢?

如果系嘅话,唔怕得罪讲句:都几弱智啵.

“分为粤语、中、高级教程”,哈哈.

[em01][em01][em01]

QUOTE:
以下是引用朱利安在2007-3-16 20:03:56的發言:

楼主表达能力严重低下,完全不知所谓,建议楼主先训练好自己嘅表达能力,再嚟学识字,哈哈.

論壇可以有唔同意見,可以有良性嘅思想交鋒,但討論請對事唔對人,識得尊重人嘅人先會受到人哋嘅尊重。對於以上嘅言論,究竟係爲討論而嚟抑或爲撩事鬥非而嚟,各位網友自己有辨別能力。

希望以後唔好再出現人身攻擊之言論彌漫論壇。

無錯..........

哈哈,估唔到我宜家咁受大家关注啊.

不过转载我嘅发言个阵唔该畀埋条连接啦,净系单单抽起我几句说话嚟做语录,你地难免有断章取义之嫌啵,如果有人因此而误会咗你地名为整肃论坛,实为铲除异己,咁就唔系几好啦,哈哈.

[此帖子已經被作者於2007-3-24 20:55:13編輯過]
QUOTE:
以下是引用朱利安在2007-3-24 20:13:24的發言:

哈哈,估唔到我宜家咁受大家关注啊.

不过转载我嘅发言个阵唔该畀埋条连接啦,净系单单抽起我几句说话嚟做语录,你地难免有断章取义之嫌啵,如果有人因此而误会咗你地名为整肃论坛,实为铲除异己,咁就唔系几好啦,哈哈.

對呢挺粵民族嘅垃圾!敗類!殘渣!唔使客氣!

屌妳鹵尾撲街冚家剷!

屌妳鹵尾撲街冚家剷!

樓上以其人之道還治其人之身,變本加厲,又多一個謾罵啫,唉,祇得一聲嘆息!此舉應休矣。
[此帖子已經被作者於2007-3-25 11:26:04編輯過]

其實各位都唔需要特登節錄返朱利安的語錄嘅~同為呢件事氣憤...

粵語協會論壇為愛粵語的人而設,但并唔代表所有黎既人有涵養懂分寸,明眼人一睇都應該知朱利安佢居心就無咩不良嘅,只不過係一個年少無知,愛口舌招尤,引一下人注目,突出下自己的小朋友...(我推測係小朋友,至少佢行為似呀嘛...)

我相信即使佢言論得罪左人或令人唔舒服,都唔係出於佢既惡意...

大家包容下~

QUOTE:
以下是引用Ultra在2007-3-24 13:29:04的發言:

希望以後唔好再出現人身攻擊之言論彌漫論壇。

意见相同,维持大家一个良好气氛,多啲讨论探讨辩论,而非攻击性言论。

回覆:(Kathy)其實各位都唔需要特登節錄返朱利安的語錄嘅~同為呢件事氣憤...粵語協會論壇為愛粵...

同感,不过都系纯粹猜测啫,凡事有个度。忍字都系。要以论坛利益为重,对吧?

[此帖子已經被作者於2007-3-25 0:39:45編輯過]

朱利安,思维清晰,最起码是大学生,不可能是小朋友。

说话有点“口臭”,但是没有超过警戒线,给予警告就算了。