QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5256|回復: 23

[語義解譯] 現今罵人的俗語~~學校語言學節2007

今年學校語言學節2007的主題係: 粵語的變遷

有討論正字正音風氣會否矯枉過正的學術論壇(請了潘國森先生,中大歐陽偉豪教授等),

有俗字專題展覽...

?

?

?

現今罵人的俗語~~學校語言學節2007

我想去聽講座呀,邊度有資料呢?
春,本字可能係“膥”。

哎呀~論壇21號完左啦...

香港大學語言學節2007之正字正音 風氣會否矯枉過正?

論壇係21號完左,但片段還有得睇呀:

香港大學語言學節2007訪問短片

http://www.youtube.com/watch?v=g83S-_dERI8

(三位講者在討論完之後接受訪問的片段。)

[em09]

香港大學語言學節2007之正字正音 風氣會否矯枉過正?

還有的是「靚仔博士歐陽偉豪粵語正音語錄」:

http://www.youtube.com/watch?v=PnX6chI9b_0&mode=related&search=

(但要小心會笑到碌地,又會敢講o野o既?)

?

[em06]
唔該晒~[em02]
QUOTE:
以下是引用書生在2007-3-31 23:09:28的發言:

還有的是「靚仔博士歐陽偉豪粵語正音語錄」:

http://www.youtube.com/watch?v=PnX6chI9b_0&mode=related&search=

(但要小心會笑到碌地,又會敢講o野o既?)

[em06]

睇完,差啲噴飯,豪仔噉講嘢,擺明幫中大班學霸拆臺,今次何博士真係多得佢唔少咯。

「錯」音「正」音佢話事
「讀音二分法」又嗟
?? 新聞朗誦稿照讀
?? 溝通有難俗音者

http://forums.cantoneseculture.com/forums/289/ShowThread.aspx#289

幾有同感 !

?

[em06][em11]
「靚仔博士歐陽偉豪粵語正音語錄」睇完想到一句話,就係:
靚仔無本心(各位靚女小心?)
[em01]
QUOTE:
以下是引用Kathy在2007-4-1 13:45:31的發言:
唔該晒~[em02]

唔晒客氣。

粵語本來是美麗的方言,不是謊言,宜家畀人搞成敢大穫,唉!

[em11]
[此帖子已經被作者於2007-4-3 11:58:50編輯過]

多谢晒!

QUOTE:
以下是引用書生在2007-4-3 1:48:07的發言:

唔晒客氣。

粵語本來是美麗的方言,不是謊言,宜家畀人搞成敢大穫,唉!

[em11]

大陸重大鑊,香港起碼有得講,不過係爭論點樣講啫,大陸係爭論緊有冇得講。

但要小心會笑到碌地,又會敢講o野o既?)

o野:“嘢”五筆:kjfb;

o既:“嘅”五筆:kvcq

good! support!

其實兩地都各有各的苦處,互相支持鼓勵 !

QUOTE:
都各有各的苦處境以下是引用ungoo在2007-4-12 11:28:40的發言:

大陸重大鑊,香港起碼有得講,不過係爭論點樣講啫,大陸係爭論緊有冇得講。

所以咪有時間都會上來支持一下各位愛好粵方言的朋友囉。又可以在互相討論中學習,希望大家都得益,為廣府話出點綿力 ,係開心嗄。

[em09]
[此帖子已經被作者於2007-4-22 2:39:22編輯過]

唔該

QUOTE:
以下是引用caoshiyong在2007-4-13 3:08:54的發言:

但要小心會笑到碌地,又會敢講o野o既?)

o野:“嘢”五筆:kjfb;

o既:“嘅”五筆:kvcq

平時用簡易/速成的,唔好意思(口語音試),都講句唔該,thank you。

[em04]
QUOTE:
以下是引用書生在2007-4-14 22:12:19的發言:

平時用簡易/速成的,唔好意思(口語音試),都講句唔該,thank you。

[em04]

意思嘅“思”廣東省人通常係讀si1,何文滙講過話要讀si3,請問書生,香港讀邊種音多呢?