QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3425|回復: 9

[建議]及早取消每日限傳10個附件嘅制肘!

楼主所谓 “制肘” 系你一个人嘅谂法定系其它呢?点解我哋冇觉得系噉呢?

楼主发咁多图,系咪当咗我哋呢度系“相册”啊?

我宁愿你揾个相册传晒上去再嚟呢啲发帖,贴图或者畀出相册地址啰,而唔系用我哋论坛嘅附件功能猛发图,毕竟我哋服务器嘅资源带宽等有限,你发咗咁多系想做得比地图网站上嘅更好?定咩呢?

记住论坛系大家共同嘅聚脚点,大家有倾有讲,先系论坛,而自己一个人喺度发咁多图。尤其我哋系由于论坛嘅特性,图片需求唔高嘅,必要有就足够。

或者你有心整理成电子书,又唔同讲法,我哋会帮你发布出去添。

我赞同你嘅想法,但不全部赞同你嘅做法,我尊重你嘅话语权,大家多啲沟通啦,多谢你对我哋论坛嘅支持。

建議及早取消每日限傳10個附件嘅制

點解要噉做?尤其係喺南粵文化 Cantonese Culture版?

應該恢復每日限傳100個附件嘅規矩!

[此帖子已經被作者於2007-3-22 22:20:37編輯過]

睇過閣下發嘅圖,通常都好大,過百k。試想每幅圖200k,每日發50幅就10M空間,發100日就1G,服務器空間重有幾多?

另外請以後唔好發咁多咁大嘅圖,建議多啲文字討論,配以小量必要嘅圖片,請見諒,多謝支持。

QUOTE:
以下是引用highyun在2007-3-21 21:35:45的發言:

睇過閣下發嘅圖,通常都好大,過百k。試想每幅圖200k,每日發50幅就10M空間,發100日就1G,服務器空間重有幾多?

另外請以後唔好發咁多咁大嘅圖,建議多啲文字討論,配以小量必要嘅圖片,請見諒,多謝支持。

唔大唔清咖!
QUOTE:
以下是引用粵嚟粵掂在2007-3-21 21:10:35的發言:

點解要噉做?尤其係喺南粵文化 Cantonese Culture版?

捉字蝨,“”,制肘。

QUOTE:
以下是引用粤语卫士在2007-3-21 23:26:10的發言:

捉字蝨,“”,制肘。

多謝指教!
點解唔搞個貼圖版?
QUOTE:

楼主所谓 “制肘” 系你一个人嘅谂法定系其它呢?点解我哋冇觉得系噉呢?

我宁愿你揾个相册传晒上去再嚟呢啲发帖,贴图或者畀出相册地址啰,而唔系用我哋论坛嘅附件功能猛发图,毕竟我哋服务器嘅资源带宽等有限,你发咗咁多系想做得比地图网站上嘅更好?定咩呢?

记住论坛系大家共同嘅聚脚点,大家有倾有讲,先系论坛,而自己一个人喺度发咁多图。尤其我哋系由于论坛嘅特性,图片需求唔高嘅,必要有就足够。

我對搞相册同電子書冇任何興趣。

至於服务器嘅资源同带宽,我惗壇主應該執執佢,既然開得到壇,就唔應該有諸多限制,對壇友咁多揀擇,粵協點做大做強?不而摺埋佢喇!

500K以內嘅地圖,喺真正嘅地圖網站睇嚟根本唔入流,對JPG格式而言,大比例高清析度嘅地圖一張起碼有3M以上。

我發嗰啲係大粵境域內嘅地圖,大粵之外嘅地方我一幅都冇發,就算我有心要將文化版貼圖化,噉又點?唔通大粵嘅地圖;大粵嘅風光圖片;大粵嘅民俗圖片;大粵嘅古舊建築圖片就唔係我哋大粵傳承嘅真實折射咩?

QUOTE:
以下是引用粵嚟粵掂在2007-3-23 22:49:56的發言:
QUOTE:

我對搞相册同電子書冇任何興趣。

至於服务器嘅资源同带宽,我惗壇主應該執執佢,既然開得到壇,就唔應該有諸多限制,對壇友咁多揀擇,粵協點做大做強?不而摺埋佢喇!

500K以內嘅地圖,喺真正嘅地圖網站睇嚟根本唔入流,對JPG格式而言,大比例高清析度嘅地圖一張起碼有3M以上。

我發嗰啲係大粵境域內嘅地圖,大粵之外嘅地方我一幅都冇發,就算我有心要將文化版貼圖化,噉又點?唔通大粵嘅地圖;大粵嘅風光圖片;大粵嘅民俗圖片;大粵嘅古舊建築圖片就唔係我哋大粵傳承嘅真實折射咩?

大粵大粵大粵,开口大粵埋口大粵,大你个死人头咩大,都唔知大系边弗,哈哈.
?[em01][em01][em01]

[此帖子已經被作者於2007-3-23 23:48:50編輯過]
QUOTE:
以下是引用粵嚟粵掂在2007-3-21 21:10:35的發言:

?

字大冇用嘅,說話要講道理,我嚟回答你嘅問題,原因有多:

1。最近服務器資源比較緊張,所以收緊上傳限制。協會經費有限,請你諒解。

2。圖片太大,對于瀏覽嘅人嚟講其實好痛苦,打開個網頁要下載幾M嘅數據,重大過一般嘅MP3,需時太長,未打開就對內容失去興趣,有冇考慮過冇寬帶嘅人?

3。同時,打開帖子就要下載大量圖片,對服務器嚟講負擔好重。以目前論壇嘅發展狀况,爲咗服務器嘅穩定,暫時冇必要開貼圖版。

如果你有好多大地圖,建議用rar打包,上傳協會官方FTP,然後發出售帖。