QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3525|回復: 17

建議取消本論壇夷文註釋

QUOTE:
以下是引用粵嚟粵掂在2007-3-22 22:19:59的發言:

唔通妳以爲向撈投懷送抱啲死撈頭就會睇得起妳咩?

你這句話就不對了,我什麽時候講過要向撈頭投懷送抱?

[此帖子已經被作者於2007-3-23 12:19:12編輯過]

其實我都覺得欄目嘅英文注釋作用不大...

原因如下: 

情況一,

如果唔識睇中文字嘅外國人黎我地既論壇,單單欄目的英文注釋幫唔到佢地咩野...

情況二,

識睇中文字嘅外國人黎我地既論壇,欄目的英文注釋又好似多餘...

QUOTE:
以下是引用粵嚟粵掂在2007-3-21 20:29:21的發言:

咁多之乎者也!

妳不而返去石器時代喇!

食古不化嘅老古董!

QUOTE:
以下是引用粵嚟粵掂在2007-3-21 20:44:56的發言:

粵協論壇就係要多啲用英文嚟做注解!

只有噉做,先可以更好噉將我哋粵語同我哋粵文化推介畀全世界感興趣嘅朋友!

QUOTE:
以下是引用粵嚟粵掂在2007-3-21 20:50:38的發言:
使用英文注解喺粵協走向世界嘅第一步!

這就是典型的文化自卑和自虐心理,認爲向洋大人靠攏就能沾光,宣揚“向世界接”和所謂的“國際化”,然而這一切都不可能得到洋大人的承認,於是就將這種自卑和自虐心理發洩於中華文明,視華夏古文明為仇讎,恨不得生而為洋人,真係嗚呼哀哉!

QUOTE:
以下是引用Kathy在2007-3-23 12:39:32的發言:

其實我都覺得欄目嘅英文注釋作用不大...

原因如下: 

情況一,

如果唔識睇中文字嘅外國人黎我地既論壇,單單欄目的英文注釋幫唔到佢地咩野...

情況二,

識睇中文字嘅外國人黎我地既論壇,欄目的英文注釋又好似多餘...

[em17]與我一樓的意思一樣。

其實這樣顯淺的道理,明眼人一睇就知。

暈低,中文同英文冇矛盾嘅……

如果識“睇”中文字嘅外國人,未必“睇”得明中文字詞嘅意思嘅……比如你試試問一啲識得“睇”中文字嘅鬼佬,睇睇佢哋是否“睇”得明“輕”字,是否“睇”得明“薄”字,然後再問問佢哋,是否“睇”得明“輕薄”二字?

曉得“睇”單個中文字,還是不够的……

此中國人之論壇乎 抑或西夷人之論壇乎 增此註釋無有益於夷人 徒有礙於華人之觀瞻 何必也哉

咁多之乎者也!

妳不而返去石器時代喇!

食古不化嘅老古董!

粵協論壇就係要多啲用英文嚟做注解!

只有噉做,先可以更好噉將我哋粵語同我哋粵文化推介畀全世界感興趣嘅朋友!

使用英文注解喺粵協走向世界嘅第一步!

唔好以爲向洋大人投懷送抱 人地就會睇得起你

QUOTE:
以下是引用嶺南之南在2007-3-22 18:42:55的發言:

唔好以爲向洋大人投懷送抱 人地就會睇得起你

唔通妳以爲向撈投懷送抱啲死撈頭就會睇得起妳咩?

我就認為論壇可以加插英文介面,中文英文自由選擇,為有心嘅海外第二代華人提供探索機會,多啲接觸、了解嶺南文化。嶺南之南意下如何?
QUOTE:
以下是引用desmond在2007-3-23 15:59:15的發言:
我就認為論壇可以加插英文介面,中文英文自由選擇,為有心嘅海外第二代華人提供探索機會,多啲接觸、了解嶺南文化。嶺南之南意下如何?

支持,若此則華夷之界辨矣。

QUOTE:
以下是引用嶺南之南在2007-3-23 14:37:41的發言:

這就是典型的文化自卑和自虐心理,認爲向洋大人靠攏就能沾光,宣揚“向世界接”和所謂的“國際化”,然而這一切都不可能得到洋大人的承認,於是就將這種自卑和自虐心理發洩於中華文明,視華夏古文明為仇讎,恨不得生而為洋人,真係嗚呼哀哉!

妳就嗚呼哀哉!

我睇妳視我哋粵文明為仇敵就真!

我睇妳恨不得生為撈頭!死為撈鬼!

[此帖子已經被作者於2007-3-23 23:00:05編輯過]
QUOTE:
以下是引用粵嚟粵掂在2007-3-23 22:10:17的發言:

妳就嗚呼哀哉!

我睇妳視我哋粵文明為仇敵就真!

我睇妳恨不得生為撈頭!死為撈鬼!

呵呵,狗血喷人,就让你在这里出出洋相吧,哈哈。

QUOTE:
以下是引用嶺南之南在2007-3-23 22:41:54的發言:

呵呵,狗血喷人,就让你在这里出出洋相吧,哈哈。

大粵唔國際化?唔通要撈化吖?

咩自卑自虐,簡直亂罯廿四!

大粵要國際化係自強自立自主自我嘅表現!

現世所謂嘅“中華文明”其實係不折不扣嘅撈“文明”!

其實大家黎得粵語協會就係鍾意粵語之人, 大家應該一團和氣!!!!

英文,粵語,其他方言同普通話都可以共存的...

粵語協會既宗旨都係咁...

大家千祈唔好內訌,分化大家先得嫁!!!