QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4914|回復: 6

[詞彙及翻譯] 請問“篤眼篤鼻”一詞應該點樣用法。

呢個詞係我指對方嘅。定抑或形容我自己狀態。下邊我就舉兩個例,讓大家幫我糾錯。

1我見番佢個樣,我就篤眼篤鼻。

2佢好篤眼篤鼻,我好僧佢咖。

最後,糾錯之餘可唔可以再幫手造句咧?

QUOTE:
以下是引用风之子在2007-3-19 1:33:44的發言:

呢個詞係我指對方嘅。定抑或形容我自己狀態。下邊我就舉兩個例,讓大家幫我糾錯。

1我見番佢個樣,我就篤眼篤鼻。

2佢好篤眼篤鼻,我好僧佢咖。

最後,糾錯之餘可唔可以再幫手造句咧?

第一句错,第二句基本算对,不过口语好少人好似你咁讲嘎,一般都系讲"篤眼篤鼻咁,睇见佢就憎啦"或者"好鬼死憎佢嘎,篤眼篤鼻咁".
[此帖子已經被作者於2007-3-19 10:01:24編輯過]

“篤眼篤鼻咁,睇见佢就憎啦”噉需唔需要喺前便加多個“人稱謂”譬如“佢篤眼篤鼻咁,睇见佢就憎啦”

重係“我篤眼篤鼻咁,睇见佢就憎啦”。

QUOTE:
以下是引用风之子在2007-3-19 19:54:18的發言:

“篤眼篤鼻咁,睇见佢就憎啦”噉需唔需要喺前便加多個“人稱謂”譬如“佢篤眼篤鼻咁,睇见佢就憎啦”

重係“我篤眼篤鼻咁,睇见佢就憎啦”。

“篤眼篤鼻”系骂别人嘅说话,一般都唔需要喺前边加多個“人稱謂”嘎啦.

系人都知道呢一句系骂人嘎啦,唔通系骂自己咩.

如果你讲“佢篤眼篤鼻咁,睇见佢就憎啦”,后边已经有个“佢”嘞,你系前边又加个“佢”,咁就显得重复又啰唆嘎啦.

除非你特别强调系骂谁,比如你同阿甲讲阿乙好讨厌,你就可以话:“个条友篤眼篤鼻咁,睇见佢就憎啦”。

[此帖子已經被作者於2007-3-19 20:11:35編輯過]

基本同意,呢个词系形容他人(某人)"碍眼",所以可以讲:

A佢)篤眼篤鼻噉,见佢就憎!

B:我篤眼篤鼻?几时阻住你啊!

所以其实就系形容人嘅,只要你语句组合啱,属于副词/形容词用法

非“厾”也?
好似《最紧要正字》有讲过,唔记得咗~