QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2229|回復: 7

[問音問字] [求助]“黐線”同“切線”

QUOTE:
以下是引用builudi在2007-3-14 23:39:09的發言:

請問“黐”同“切”嘅音標分別係點樣架?我好驚講“切線”,害怕講成“黐線”。

仲有,想問吓廣東話嘅口語裏便,“雖然”同“否則”係點表達架?

多謝。

驚講“切線”喔,咪唔讲啰,宜家好多人都讲“cut 線”嘎啦,“cut 線”咪即系“切線”啰,讲话要晓得灵活变通啊嘛,呢句唔得咪用第句啰,即使连“cut 線”都唔讲啊,都重可以讲“变線”嘎,哈哈.

[此帖子已經被作者於2007-3-15 14:44:32編輯過]

請問“黐”同“切”嘅音標分別係點樣架?我好驚講“切線”,害怕講成“黐線”。

仲有,想問吓廣東話嘅口語裏便,“雖然”同“否則”係點表達架?

多謝。

1. 按粵拼,「黐」為ci1,「切」為cit3,後者為入聲字,發音短促,明顯同前者發音唔同。

2. 粵語表達「雖然」可以係返「雖然」,又可以話「雖然間」,「否則」就多數講成「如果唔係」、「唔係嘅話」。有諗到再補充。

[此帖子已經被作者於2007-3-14 23:53:15編輯過]

"重有"非寫成"仲有"

"裏邊" "裏面"都冇人寫成"裏便"

打錯字讀上去音就有問題.

"重有"非寫成"仲有"---點解?

"裏邊" "裏面"都冇人寫成"裏便"---口語唔係講“裏便”架嘛?

廣府話除“雖然”,亦可講“雖則”;“否則”亦可以講“唔係時(史音)”。

QUOTE:
以下是引用朱利安在2007-3-15 14:32:32的發言:

驚講“切線”喔,咪唔讲啰,宜家好多人都讲“cut 線”嘎啦,“cut 線”咪即系“切線”啰,讲话要晓得灵活变通啊嘛,呢句唔得咪用第句啰,即使连“cut 線”都唔讲啊,都重可以讲“变線”嘎,哈哈.

谢谢啦!
好啊  又学多句