QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 9771|回復: 30

[初級教程] 在線粵語國學班(每週不斷更新)

壇主近日有幸參加現今買少見少、甚至瀕臨絕種之粵語國學班。雖則每週僅一堂課亦甚為寶貴,能得一曾讀「??齋」之老先生親身教授,如沐春風,深感前數年於學校所學之中文知識猶如鷄肋,大有恨不相逢「讀私塾」時之感。白話話齋:係時候要惡補吓國學知識喇!

現將所學盡數公諸同好,不敢一人獨享,獨樂樂不如眾樂樂也。

第一課:96年3月11日,《大學》開篇(精講)、《詩經·周南》前三篇(誦讀)[UseMoney=50]

其一:《大學》開篇——大學之道,在明明德,在親民,在止於至善;知止而後有定,定而後能靜,靜而後能安,安而後能慮,慮而後能得。
  筆記精要:(後補)

其二: 《詩經·周南》前三篇
      關關雎鳩,在河之洲,窈窕淑女,君子好逑。參差荇菜,左右流之,窈窕淑女,
      寤寐求之。求之不得,寤寐思服,悠哉悠哉,輾轉反側。
      參差荇菜,左右采之,窈窕淑女,琴瑟友之。
      參差荇菜,左右芼之,窈窕淑女,鍾鼓樂之。(關雎·周南)[upload=mp3]viewFile.asp?ID=1821[/upload]

葛之覃兮,施于中谷,維葉萋萋。黃鳥于飛,集于灌木,其鳴喈喈。
      葛之覃兮,旋于中谷,維葉莫莫。是刈是濩,為絺為綌,服之無斁。
      言告師氏,言告言歸,薄汙我私,薄澣我衣。害澣害否?歸寧父母。(葛覃·周南)

采采卷耳,不盈頃筐。嗟我懷人,寘彼周行。
      陟彼崔嵬,我馬虺隤。我姑酌彼金罍,維以不永懷。
      陟彼高岡,我馬玄黃。我姑酌彼兕觥,維以不永傷。
      陟彼砠矣,我馬瘏矣,我僕痡矣,云何吁矣!(卷耳·周南)
  難字註音及本人朗讀錄音:(後補)

蚊瞓筆記

大學之道,在明明德,在親民,在止於至善;
此為開篇綱領,淺譯如下:
系統正規教育學習嘅目的宗旨,
在于彰明 天 賦畀人嘅美德品行禮儀等,
-(呢個係修身也,要達到目的一定要有能力而為之也,「德」其實可以係好多嘢。)
在于不脫離群眾,不斷學習更新,不被蒙蔽,使到群眾也得到革新,
-(我理解為學以致用,要做乜嘢,學習后為咩服務。)
在于(要求自己)到達完美(道德等)境界為止。
-(呢個係一個處理事情標準定位,要做到點樣為止呢?)

詳細解釋:
大學:老師話先讀《大學》于《論語》之前,學習何謂大學之道也。古時候未有孔子嗰種教育思想,所以教育未普及未平民化嘅,當時講嘅大學與如今講嘅 大學——高等學府當然有別:當時只有禮,樂有設學,即開始有正規教育,但都為宮廷化,非平民所能學嘅。而且學嘅人年紀大(成人之學,所以謂之大學),嗰時候嘅大學者,即係啲大人,成人其實係冇乜標準嘅(古時候男子20歲弱冠成人喇,但係「學」嘅人年齡跨度大,幾十歲嘅人都有)。大學乃入德之門也。

道:目的,宗旨。大學教學目的,唔係為咗畀「異學者」——虛而不實在,非學存于心中——以及「泛學者」——泛泛而學,只學皮毛,不專心研究,只學半桶水——學習而開設。

明德:天賦予人嘅美德,呢個係大學之道好主要嘅問題。
明(明德):動詞,明白、學到心里、體現于思考修為、做人處事;明明德,要求知性養性也。
  所謂虛,靈,不昧。(mui6)
  虛:在圣不在心,將所學學于心中,作為修身;
  靈:在于將學進行融會貫通,分析問題,運用嚟處理問題;
  不昧:明辨是非曲直后、解決問題后,達到不糊涂、不困惑、明明白白嘅狀態與心境。
  將自己嘅不昧推己及人

此處,講明,要先端正態度,先明白虛,要虛心而學,非「異學」(異學者——心虛而不實在,非所學存于心中)、泛學(泛學者——泛泛而學,只學皮毛,不專心認真研究 ,只學半桶水)

親民:親,動詞,使到,讀「新」,方便后面解釋之用。
學習目的為咗使到群眾也革新。首先要不脫離群眾,其次不斷自我更新學習,自己不斷明辨事理不被蒙蔽,才能繼續「親民」。

止:到達。。。。。。才停止。作為某一定位,要去到咩程度。

至善:最完美嘅(道德等)境界。

知止而後有定,定而後能靜,靜而後能安,安而後能慮,慮而後能得。
解釋:知道定位后方能立定主意,明確目標;然后先可以排除干擾,靜心落嚟;然后先得到安穩嘅狀態;然后開始思考問題;最后有所得著。

止:接上句「止」,到達某定位,知其所以然。
定,確定,不三心兩意,立定主意,明確目標。
靜:靜心,排除干擾。
安:安穩,心理狀態在環境中達到安穩。
慮:思考,深思熟慮,表裡思考等。前三個前提為慮作保證。所慮據所「德」而慮,啫係咩人諗咩問題,唔好空想,諗埋啲不切實際嘅嘢。
得:所得,得著,成果,結果,成事。

此句說明當遇事嘅時候,所做嘅過程。每件事情「至善」不相同,所「得」都唔一樣。可能所「得」又產生新問題,新「至善」,以至于又再新遇事,再經歷呢個過程處理事情。如此循環反復,其實就係一個做事嘅過程體現。
當然,做事,好決定性就係前面提及嘅「德」,你學習悟道嘅「德」就指導你做咩事,點樣做事,做事所達到嘅「至善」去到邊度。
所以綜合解釋「德」,我諗就係所謂嘅,世界觀,人生觀,價值觀呢類嘢。

馬萬千筆記

大學之道、在明明德、在民、在止於至善。
○親讀新

【大學】此處「大學」並非現今所講的「大學生」之大學,而係「大人之學」,大人即成人。
【道】即宗旨
【明】知道、明白
【明德】此詞内涵極深。本人都不知甚解,原話照錄。

朱熹注:「明德者、人之所得乎天、而虛靈不昧、以具眾理而應萬事」
先生語:

天賦的是「命」,冇得改;
人受的是「性」,孟子認為「人之初,性本善」,但荀子認為「人性本惡」,因為細路哥好鍾意打交;
注於身是「心」;
古人認為「在性不在心」、「知性養性」。

虛:即學到入心(古人認為用心思考,現代人就認為用腦);
靈:靈活運用;
不昧(音妹6,今人多錯讀為「味」):審度同分析。

但係人往往因私欲蔽之。最近鳳凰台播某地官員行為一向好乾淨,被人查到佢貪污,家人通通不信。後來先知該官員係一時間糊塗「因私欲蔽之」就貪。所以要做到「明明德」就不能受私欲所蔽。

【親民】即「新民」。新字為動詞,使之新。使百姓祛除陋習。

使之新並唔係好似五六十年代噉打爛人哋啲古董,舊嘢唔一定係衰嘢,新嘢唔一定係好嘢。(講起此段解釋時,先生語氣略帶悲涼之感。不堪往事盡於不言之中)

【止】即係到「極」,到至善為止。表明學習的定位、目標。

知止而后有定、定而后能靜、靜而后能安、安而后能慮、慮而后能得。
○后通後(本人注:古籍中《大學》常以「后」通後,今之簡體字從之)

【止】與上句的止呼應。止是目標,至明理、知其所以然也。
【定】即不移。立定目標就不變。
【靜】即不受干扰。
【安】安於所處的地方。
【慮】周密地思考。
【得】有所結果。到此為「止」,即又回到開始。

此句用的手法就係所謂的「頂真」。香港劇《大地恩情》中孫老師(張瑛飾)教學時所講「知止而后有定定、而后能靜靜」,不知斷句,是江湖混飯食的人而己。

[/UseMoney]

[此帖子已經被作者於2007-4-23 22:45:59編輯過]

a3RrsDfL.mp3

610.89 KB, 下載次數: 211

在線粵語國學班(每週不斷更新)

QUOTE:
以下是引用余OK在2007-3-12 22:15:49的發言:

壇主近日有幸參加現今買少見少、甚至瀕臨絕種之粵語國學班。雖則每週僅一堂課亦甚為寶貴,能得一曾讀「??齋」之老先生親身教授,如沐春風,深感前數年於學校所學之中文知識猶如鷄肋,大有恨不相逢「讀私塾」時之感。白話話齋:係時候要惡補吓國學知識喇!

現將所學盡數供諸同好,不敢一人獨享,獨樂樂不如眾樂樂也。

捉字蝨,應該系公諸同好

[此帖子已經被作者於2007-3-21 22:53:43編輯過]

多謝2樓,一時手誤,已修改。

好渴望知道《大學》開篇短短幾句點樣可以引申出咁多道理,以後每個星期都要擔凳仔學呢個在綫??齋。

《大學》開篇——大學之道,在明明德,在親民,在止於至善;知止而後有定,定而後能靜,靜而後能安,安而後能慮,慮而後能得。
小弟第一課筆記如下:(加入小弟之理解速記,憶術講解返呢兩句嘅含義外延之類,可能會長氣啲。)
[Money=99999]
大學之道,在明明德,在親民,在止於至善;
此為開篇綱領,淺譯如下:
系統正規教育學習嘅目的宗旨,
在于彰明 天 賦畀人嘅美德品行禮儀等,
-(呢個係修身也,要達到目的一定要有能力而為之也,“德”其實可以係好多嘢。)
在于不脫離群眾,不斷學習更新,不被蒙蔽,使到群眾也得到革新,
-(我理解為學以致用,要做乜嘢,學習后為咩服務。)
在于(要求自己)到達完美(道德等)境界為止。
-(呢個係一個處理事情標準定位,要做到點樣為止呢?)

詳細解釋:
大學:老師話先讀《大學》于《論語》之前,學習何謂大學之道也。古時候未有孔子嗰種教育思想,所以教育未普及未平民化嘅,當時講嘅大學與如今講嘅 大學——高等學府當然有別:當時只有禮,樂有設學,即開始有正規教育,但都為宮廷化,非平民所能學嘅。而且學嘅人年紀大(成人之學,所以謂之大學),嗰時候嘅大學者,即係啲大人,成人其實係冇乜標準嘅(古時候男子20歲弱冠成人喇,但係“學”嘅人年齡跨度大,幾十歲嘅人都有)。大學乃入德之門也。

道:目的,宗旨。大學教學目的,唔係為咗畀“異學者”——虛而不實在,非學存于心中——以及“泛學者”——泛泛而學,只學皮毛,不專心研究,只學半桶水——學習而開設。

明德:天賦予人嘅美德,呢個係大學之道好主要嘅問題。
明(明德):動詞,明白、學到心里、體現于思考修為、做人處事;明明德,要求知性養性也。
  所謂虛,靈,不昧。(mui6)
  虛:在圣不在心,將所學學于心中,作為修身;
  靈:在于將學進行融會貫通,分析問題,運用嚟處理問題;
  不昧:明辨是非曲直后、解決問題后,達到不糊涂、不困惑、明明白白嘅狀態與心境。
  將自己嘅不昧推己及人

此處,講明,要先端正態度,先明白虛,要虛心而學,非“異學”(異學者——心虛而不實在,非所學存于心中)、泛學(泛學者——泛泛而學,只學皮毛,不專心認真研究 ,只學半桶水)

親民:親,動詞,使到,讀“新”,方便后面解釋之用。
學習目的為咗使到群眾也革新。首先要不脫離群眾,其次不斷自我更新學習,自己不斷明辨事理不被蒙蔽,才能繼續“親民”。

止:到達。。。。。。才停止。作為某一定位,要去到咩程度。

至善:最完美嘅(道德等)境界。

知止而後有定,定而後能靜,靜而後能安,安而後能慮,慮而後能得。
解釋:知道定位后方能立定主意,明確目標;然后先可以排除干擾,靜心落嚟;然后先得到安穩嘅狀態;然后開始思考問題;最后有所得著。

止:接上句“止”,到達某定位,知其所以然。
定,確定,不三心兩意,立定主意,明確目標。
靜:靜心,排除干擾。
安:安穩,心理狀態在環境中達到安穩。
慮:思考,深思熟慮,表裡思考等。前三個前提為慮作保證。所慮據所“德”而慮,啫係咩人諗咩問題,唔好空想,諗埋啲不切實際嘅嘢。
得:所得,得著,成果,結果,成事。

此句說明當遇事嘅時候,所做嘅過程。每件事情“至善”不相同,所“得”都唔一樣。可能所“得”又產生新問題,新“至善”,以至于又再新遇事,再經歷呢個過程處理事情。如此循環反復,其實就係一個做事嘅過程體現。
當然,做事,好決定性就係前面提及嘅“德”,你學習悟道嘅“德”就指導你做咩事,點樣做事,做事所達到嘅“至善”去到邊度。
所以綜合解釋“德”,我諗就係所謂嘅,世界觀,人生觀,價值觀呢類嘢。
[/Money]

[此帖子已經被作者於2007-3-17 8:46:17編輯過]
QUOTE:
以下是引用monfan在2007-3-13 2:27:34的發言:

今晚写返啲??齋笔记当复习先,你管理员我开个金钱帖,你放上主楼啦~先占楼

“你管理员我开个金钱帖”呢句睇唔明啊,你真係要上多幾堂??齋至得喇。

回覆:(highyun)以下是引用monfan在2007-3-13 2:27:34的發言:今晚写返啲...

我費事人哋唔買都睇到我哋啲正嘢,學習成果啫~唔明啊?高價冇人買,你哋睇到就系啦
妖,卜卜斋就卜卜斋啦,咩嘢粵語國學班啊,lan高档咁,哈哈.

樓上嘅朋友連正字都睇唔到?又喺處吆我哋~我寫咗某部分筆記,你過目下先啦

[此帖子已經被作者於2007-3-13 16:08:37編輯過]
QUOTE:
以下是引用monfan在2007-3-13 16:05:21的發言:

樓上嘅朋友連正字都睇唔到?又喺處吆我哋~我寫咗某部分筆記,你過目下先啦

无安字库,有D字系睇唔到,不过都估得到七七八八,哈哈.

卜卜斋之所谓卜卜斋,系唔系因为唔听话就要被先生卜啊?

唔知你地几位有无被先生卜呢?卜头定卜手板啊?千祈咪话我听系卜pat pat啊,哈哈.

[此帖子已經被作者於2007-3-13 16:22:43編輯過]

等緊睇你哋嘅嘢。

你哋上完講畀我哋聽。慳咗課錢。

“扑扑齋 ”真係幾好,先生同學生之間多咗交流。

“扑扑齋 ”學禮儀。齋,講求心靜。中國人就係要心靜。

粵語有句:“學你話事齋。”唔知係唔係嚟自“扑扑齋 ”呢?

[Money=9999]

大學之道、在明明德、在民、在止於至善。
○親讀新

【大學】此處「大學」並非現今所講的「大學生」之大學,而係「大人之學」,大人即成人。
【道】即宗旨
【明】知道、明白
【明德】此詞内涵極深。本人都不知甚解,原話照錄。

朱熹注:「明德者、人之所得乎天、而虛靈不昧、以具眾理而應萬事」
先生語:

天賦的是「命」,冇得改;
人受的是「性」,孟子認為「人之初,性本善」,但荀子認為「人性本惡」,因為細路哥好鍾意打交;
注於身是「心」;
古人認為「在性不在心」、「知性養性」。

虛:即學到入心(古人認為用心思考,現代人就認為用腦);
靈:靈活運用;
不昧(音妹6,今人多錯讀為「味」):審度同分析。

但係人往往因私欲蔽之。最近鳳凰台播某地官員行為一向好乾淨,被人查到佢貪污,家人通通不信。後來先知該官員係一時間糊塗「因私欲蔽之」就貪。所以要做到「明明德」就不能受私欲所蔽。

【親民】即「新民」。新字為動詞,使之新。使百姓祛除陋習。

使之新並唔係好似五六十年代噉打爛人哋啲古董,舊嘢唔一定係衰嘢,新嘢唔一定係好嘢。(講起此段解釋時,先生語氣略帶悲涼之感。不堪往事盡於不言之中)

【止】即係到「極」,到至善為止。表明學習的定位、目標。

知止而后有定、定而后能靜、靜而后能安、安而后能慮、慮而后能得。
○后通後(本人注:古籍中《大學》常以「后」通後,今之簡體字從之)

【止】與上句的止呼應。止是目標,至明理、知其所以然也。
【定】即不移。立定目標就不變。
【靜】即不受干扰。
【安】安於所處的地方。
【慮】周密地思考。
【得】有所結果。到此為「止」,即又回到開始。

此句用的手法就係所謂的「頂真」。香港劇《大地恩情》中孫老師(張瑛飾)教學時所講「知止而后有定定、而后能靜靜」,不知斷句,是江湖混飯食的人而己。

[/Money]
獨樂樂不如眾樂樂也,樂樂,樂事也。

以前都幾經常讀錯上面嗰句嘅音~搞到理解錯誤~

ok君幾時整理馬萬千同蚊瞓嘅筆記上首帖畀衆人同樂?

唔係掛,又話有錄音有筆記,昆水啵。等我哋啲旁聽生都受惠啊嘛。
  唔好意思,本人呢段時間好唔得閒,但義務性質都唔可以怪得我係咪?試睇吓呢處有幾個眞心為粵語文化作出咗應有貢獻?唔好下下諸多要求而冇所付出。暫時等其他成員補充資料,等遲啲冇咁忙我會跟手去做嘢,稍安毋躁。
QUOTE:
以下是引用余OK在2007-3-24 21:44:34的發言:
試睇吓呢處有幾個眞心為粵語文化作出咗應有貢獻?

我日日讲粵語啵,咁都系叫為粵語文化作出咗應有貢獻啊,哈哈.

[em01][em01]
[此帖子已經被作者於2007-3-24 22:01:35編輯過]
  今晚錄咗《關雎》放上嚟畀大家參考,主要係以讀凖老先生教授嘅音為出發點,未有花太多精力去講究抑揚頓挫(而且本人唔在行)。有時間再錄埋其他幾篇。 [ 本帖最後由 余OK 於 2008-1-12 23:13 編輯 ]