QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 1993|回復: 11

[問音問字] 请教“zheng”字点写。

喺粤语度有听講到“利害”、“用勁”、“好”都會說到“zheng”字,呢個字點寫呢?係“勁”字嗎?唔該晒。

例:你唔使踩我踩得咁“zheng”吧?

一個字,“zheng”。

例:你唔使踩我踩得咁「正」吧?

一個字,「正」。

“正”?“盡”?...

米正咯

正,呢个講法来自“正斗”。正斗,系講革命时期嘅嘢,而家好多人唔多清楚,咁啱講开,我就系咁意講下佢嘅来历:

“大斗入细斗出”呢的旧时地主嘅剥削手段相信大家都清楚,革命时期,粤西北山区率先成立咗“农会”,制定咗一批标准嘅量斗,一斗就系8升米嘅容量,上面刻有“农会正斗”四个字。如果借还谷物嘅时候对份量有疑問,就会使用“正斗”复量,话“呢个系正斗嚟嘅”。“正斗”就成咗“公平公正”嘅代名词,后屘又引申出“合适”、“质量高”、“利害”等意义。而家博物馆的而且确有个“正斗”,就响中山三路“农民运动講习所”入便。

但系,楼主个例句“你唔使踩我踩得咁「zheng」吧?”入便应該系“盡”;而“一个字,正!”就真系“正”喇。

“广州农民运动讲习所”嘅正确位置应该系“中山四路”——“广东实验中学”斜对面,“广州图书馆”隔离。
多谢卢总指正,我认路好差咖,唔好意思。
QUOTE:
以下是引用jakan在2007-3-14 23:05:10的發言:

正,呢个講法来自“正斗”。正斗,系講革命时期嘅嘢,而家好多人唔多清楚,咁啱講开,我就系咁意講下佢嘅来历:

“大斗入细斗出”呢的旧时地主嘅剥削手段相信大家都清楚,革命时期,粤西北山区率先成立咗“农会”,制定咗一批标准嘅量斗,一斗就系8升米嘅容量,上面刻有“农会正斗”四个字。如果借还谷物嘅时候对份量有疑問,就会使用“正斗”复量,话“呢个系正斗嚟嘅”。“正斗”就成咗“公平公正”嘅代名词,后屘又引申出“合适”、“质量高”、“利害”等意义。而家博物馆的而且确有个“正斗”,就响中山三路“农民运动講习所”入便。

但系,楼主个例句“你唔使踩我踩得咁「zheng」吧?”入便应該系“盡”;而“一个字,正!”就真系“正”喇。

又系道老作啦,乱作典故.

楼主个例句“你唔使踩我踩得咁「zheng」?”,入便根本就唔系“盡”,而系“正”,意思系踩得好准,佢另一种讲法就系“你唔使踩我踩得咁应?”.

[此帖子已經被作者於2007-3-16 21:30:20編輯過]
老作系响《XX文史》睇过来的,唔奋气你又作个来睇下?
QUOTE:
以下是引用huang在2007-3-16 22:05:08的發言:

“使唔使踩得我咁盡” 邊個話冇呢個講法???? 即係話人喺損人嗰時不留余地嘅意思!!!

人哋講解下你又講人 老作 唉 都唔知你有冇理解乜嘢叫 老作!!!

我无话冇“使唔使踩得我咁盡”呢個講法啵,系有“使唔使踩得我咁盡”呢個講法啊.

不过人地楼主都表明咗系“你唔使踩我踩得咁「zheng」”,咁就摆明系“正”字啦.

你都唔睇人地楼主讲D咩,就系道搭嘴,完全不知所谓.

重有我系讲jakan关于“正”字来源于“正斗”嘅讲法系老作典故,唔系话“使唔使踩得我咁盡”系老作,明无?.

咩叫老作你都唔知啊?老作咪就系好似作家咁成日系道作古仔啰.

[此帖子已經被作者於2007-3-17 14:00:26編輯過]
QUOTE:
以下是引用jakan在2007-3-16 21:33:28的發言:
老作系响《XX文史》睇过来的,唔奋气你又作个来睇下?

哈哈,又系嘅,其实个个都系道老作,包括我自己.
QUOTE:
以下是引用朱利安在2007-3-16 21:27:47的發言:

又系道老作啦,乱作典故.

楼主个例句“你唔使踩我踩得咁「zheng」?”,入便根本就唔系“盡”,而系“正”,意思系踩得好准,佢另一种讲法就系“你唔使踩我踩得咁应?”.

“使唔使踩得我咁盡”? 邊個話冇呢個講法????????? 即係話人喺損人嗰時不留余地嘅意思!!!

人哋講解下你又講人 老作?? 唉? 都唔知你有冇理解乜嘢叫 老作!!!