QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6793|回復: 10

[語音探討] 你有冇聽過姓仇嘅人講自己個姓唔係讀「求」?

如題,我公司就有個姓仇嘅同事,經常自稱姓「報仇」嘅「仇」,尤其係向客戶自我介紹嗰陣。當冇其他人指正其錯誤,而我質疑其連自己個姓都講錯——唔通阿爺教落係噉讀——嘅時候,佢就話:我個姓好多種讀法,特別係廣州啲人都讀仇,所以我咪話自己係姓報仇個仇囉,而且普通話淨係得chou一個音。眾所周知,粵語區姓仇嘅都讀作求,正如姓單嘅就讀作善一樣。「仇」喺普語亦係多音字,另有一音為qiu。你驚自己個姓人哋唔識寫嘅話當然可以講係報仇個仇字,但唔可以話自己個姓係噉讀。

總結:中國人唔係冇文化到咁淒涼嘅地步吖嘛?!簡化字早已橫施一刀斬咗好多人祖先千百年來留落嚟嘅姓氏,而家啲人重要變本加厲徹底改埋自己姓氏發音。聽見都心寒!

PS:若果呢個姓千眞萬確有由祖先傳落嚟都係讀「愁」嘅仁兄仁姐,則恕本人孤陋寡聞,多多包涵,祇不過平添半點憂愁而已。

chou 係讀QIU!o既
本来就是求音,要改姓不成??
我以前都提出過呢個問題,但係發覺好多姓仇嘅人,都同意自己姓sau4,既然個姓係人哋嘅,我哋冇必要强迫佢改啦。
QUOTE:
以下是引用highyun在2007-3-10 20:10:31的發言:
我以前都提出過呢個問題,但係發覺好多姓仇嘅人,都同意自己姓sau4,既然個姓係人哋嘅,我哋冇必要强迫佢改啦。

所以我想問吓佢哋嘅阿爺對自己個姓係點讀嘅。唔相信佢哋阿爺嗰代咁多人姓「愁」。

據說“費”姓以古以來已經有“廢”和“秘”的分支,讀“廢”音者並非一定屬於俗讀

總之首先要考證下“仇”姓是否有兩音存在,只是假如真有的話,盲目以為“求”為作為姓氏之唯一正音,則難保又不使“愁”音一支“數典忘祖”

我净係聽過“求”

正確應該係讀? “求”音

我記得以前睇電視有一個名 叫 “仇千刃” 係讀 "求"嘅。

QUOTE:
以下是引用huang在2007-3-11 22:50:20的發言:

正確應該係讀 “求”音

我記得以前睇電視有一個名 叫 “仇千刃” 係讀 "求"嘅。

正一九唔搭八,人地个出金庸武侠剧里面的人物就系叫“裘千仞”,梗系读“求”啦,关“仇”字鬼事咩,哈哈.
QUOTE:
以下是引用朱利安在2007-3-12 19:42:11的發言:

正一九唔搭八,人地个出金庸武侠剧里面的人物就系叫“裘千仞”,梗系读“求”啦,关“仇”字鬼事咩,哈哈.

哦??? 常識疏淺!!!?兼冇乜知識!!如果對各位有誤導嘅話 我在此 向各位講聲 :唔好意思!!

暈,“仇”作姓氏,粵語念“求(kau)”音,普語“求qiu2”。

樓上朱利安同學意見正確,裘氏兄弟的名字,在金庸的“射雕”,“神雕”都出現過。