QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 16945|回復: 14

[正字本字] 「核突」嘅正字

請問"核突"點解叫"核突"啊,正字係乜啊?
[此帖子已經被余OK於2007-5-13 18:25:07編輯過]

就係「核突」

順帶一提,好搞笑,聽聞香港要正音:「核對」要讀「屈6對」

搵返我哋論壇啲舊帖睇睇,有過詳細嘅討論。

其實只需要喺版面下面嘅“搜索”框輸入“核突”,就可以搵到以前嘅討論結果,代勞一次,幫你查埋:

http://bbs.cantonese.asia/dispbbs.asp?BoardID=117&ID=3429&replyID=&skin=1

哦,唔該晒啊
广州口语核突又写作滑突,?书面作鹘突、猾突,?据说源自古语滑挞。本义为道路泥泞,?步履不稳。引申为1.形容难看的糊状物。如痰涎、鼻涕、脓血、粪?蛆之类。32?指人尴尬的情态,?使人觉得厌恶的表现。
QUOTE:
以下是引用梁越人在2007-3-20 12:45:16的發言:
广州口语核突又写作滑突, 书面作鹘突、猾突, 据说源自古语滑挞。本义为道路泥泞, 步履不稳。引申为1.形容难看的糊状物。如痰涎、鼻涕、脓血、粪 蛆之类。32 指人尴尬的情态, 使人觉得厌恶的表现。

唔好意思啵,系粤语里面核突还核突,滑挞还滑挞,滑挞宜家重用紧噶啵.

呢两个词讲嘅嘢都唔一样嘅,唔好以为两个发音都差唔多,就混为一谈啵.

滑挞一般用作滑滑挞挞或滑挞挞,比如:你搞咩啊?!搞到个地下滑滑挞挞咁!

下面嘅例句就可以证明核突唔系嚟自滑挞嘞.

比如你唔小心踩到D滑潺潺嘅嘢个阵,你可以讲:D咩嚟嘎?滑滑挞挞咁,咁鬼死核突嘅.

[此帖子已經被作者於2007-3-20 17:44:13編輯過]
唔好意思,我未聽過滑挞,唔知樓上咩鄉下。
QUOTE:
以下是引用淋直在2007-3-20 20:48:35的發言:
唔好意思,我未聽過滑挞,唔知樓上咩鄉下。

顺德人.
QUOTE:
以下是引用highyun在2007-3-10 14:33:45的發言:

其實只需要喺版面下面嘅“搜索”框輸入“核突”,就可以搵到以前嘅討論結果,代勞一次,幫你查埋:

http://bbs.cantonese.asia/dispbbs.asp?BoardID=117&ID=3429&replyID=&skin=1

噉 都要揾啱版面先至得噃!

我試過,“選取所有版面”來搜“核突”,error。

我又試過好多次“選取所有版面”來搜自己發過嘅主題,都唔得。點解? 系咪因為我唔夠權限?

[此帖子已經被作者於2007-3-21 23:20:54編輯過]
QUOTE:
以下是引用粤语卫士在2007-3-21 23:17:20的發言:

噉 都要揾啱版面先至得噃!

我試過,“選取所有版面”來搜“核突”,error。

我又試過好多次“選取所有版面”來搜自己發過嘅主題,都唔得。點解? 系咪因為我唔夠權限?

我唔係好清楚你點操作,我試過係連“新手上路”嘅用戶都得嘅。唔好選取所有版面,你喺當前嘅版操作,默認就係搜索返當前呢個版嘅文章。
“核凸“ ?
猾突-
《晉語》:「齒牙為猾」引伸「猾突」一詞,即是露出牙齒的神態。

猾猾突突------形容為患得患失的神態,因此即變成為「形容難看」。
就系核突
  請睇今日嘅《字正詞嚴》。