QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2325|回復: 8

[語義解譯] 啫啫煲与啫啫鳮

啫啫煲同啫啫鳮裏面嘅"啫啫"喺乜意思啊?擬聲字定亦或有其他意思呢

你下次落酒樓食飯點呢味餸嗰時,聽真啲料落煲嗰陣嘅聲,zoe1 zoe1,咪知點嚟囉。

擬聲字。

噉肯定唔係指細蚊仔嗰條zoe1 zoe1啦,的確擬聲字,俗寫一般都係「啫啫」,但其實唔係十分啱音。

咁我又想問多個問題啦

細蚊仔嘅zoe1 zoe1點解又叫做"zoe1 zoe1"呢?

唔該有冇人答下我呢
QUOTE:
以下是引用Deco在2007-3-9 13:06:46的發言:

咁我又想問多個問題啦

細蚊仔嘅zoe1 zoe1點解又叫做"zoe1 zoe1"呢?

呢個問題都幾高深噃,重未有人答到你。

細路屙尿嘅講法——zoe4 zoe1與 syu4 syu2

QUOTE:
以下是引用Deco在2007-3-9 13:06:46的發言:

咁我又想問多個問題啦

我估計都係擬聲。細蚊仔屙尿又可以講屙zoe4zoe1、屙zoe1,係兒童用語,大概係指屙尿落尿池度嘅水聲,進而引申為屙尿嘅器官。重有一個表示細蚊屙尿嘅兒童用語係屙syu4syu2、syu4syu2,亦係擬聲詞,不過係模擬大人同細蚊說(seoi3)尿嘅時候口中發出嘅聲音。同屙zoe1相比,syu4syu2用於更加年幼一啲嘅細蚊,重需要大人嚟同佢把尿,而屙zoe1可以用喺大個啲嘅已經可以自主屙尿嘅細路哥身上;另外syu4syu2顯得比較斯文啲,可以男女通用,而家重經常有聽到,而屙zoe1生鬼得嚟亦顯得相對粗俗少少,一般只用於男仔,而且依家已經比較少聽到喇。

[此帖子已經被作者於2007-3-11 13:51:05編輯過]
QUOTE:
以下是引用JUMPSEY在2007-3-11 13:28:59的發言:

我估計都係擬聲。細蚊仔屙尿又可以講屙zoe4zoe1、屙zoe1,係兒童用語,大概係指屙尿落尿池度嘅水聲,進而引申為屙尿嘅器官。重有一個表示細蚊屙尿嘅兒童用語係屙syu4syu2、syu4syu2,亦係擬聲詞,不過係模擬大人同細蚊說(seoi3)尿嘅時候口中發出嘅聲音。同屙zoe1相比,syu4syu2用於更加年幼一啲嘅細蚊,重需要大人嚟同佢把尿,而屙zoe1可以用喺大個啲嘅已經可以自主屙尿嘅細路哥身上;另外syu4syu2顯得比較斯文啲,可以男女通用,而家重經常有聽到,而屙zoe1生鬼得嚟亦顯得相對粗俗少少,一般只用於男仔,而且依家已經比較少聽到喇。

屙尿通常講屙殊殊,屙zoe4zoe1我真係未聽過。所以我都唔明zoe4zoe1點解可以攞嚟指代小便處。
喺指果D聲啊