QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3878|回復: 3

[雜文] [轉貼]寫作時如何减少廢話?

平日讀報,常常看到一些專欄作家探討中文語句的理想表達方式,這裡摘錄一批,供大家參考。然而,這不等於說藍字是最好的表達方式,但應是較優雅簡潔的說法。

把……進行到底??? 堅持

為……創造條件??? 促成

不存在……的問題

談不上……/遑論

自然災害??????????????? 天災

高度評價??????????????? 激賞

比較圓滿地??????????? 尚可

人民??????????????????????? 公民

人民群眾??????????????? 民眾

廣大群眾??????????????? 群眾

教育戰綫    教育界

作風民主??????????????? 開明

存在??????????????????????? 有

不存在??????????????????? 無

反映??????????????????????? 傳達

落實??????????????????????? 執行

精神文明建設??????? 文教

從量變到質變??????? 變化

實踐是檢驗真理的唯一標準?????????????????????????? 推理證明/觀察檢驗

進行着??????????????????? 進行

更好地??????????????????? 妥善

抓好政策??????????????? 如實執行政策

抓緊時間??????????????? 趕快

搞活經濟??????????????? 促進經濟

熱烈慶祝??????????????? 歡慶

掃盲??????????????????????? 普及識字教育

滅貧??????????????????????? 濟貧

粗暴干渉我國內政…… 無理批評我國政事

為社會作出最大貢獻???????????????? 盡力貢獻社會

站到……的對立面?????????????????????? 對立

做思想工作??????????? 游說

按:題目經轉貼者修改,原題爲《這樣寫?哪樣寫?》
原文網址:http://www.cublog.cn/u/14418/showart_90987.html

呢篇總結好使。

寫嘢嗰真唔用咁多廢話,睇嘅舒服,寫嘅輕鬆。

我覺得呢個唔係廢話嘅問題,係一啲“政治用語”嘅問題~

關於廢話太多呢個問題,我都係比較頭痕嘅,自CCP統治以後,文字簡化,文章繁化,到處除咗啲核突簡體字之外,仲有鋪天蓋地嘅廢話,呢個取咗係用“現代文”行文嘅關係之外,重同教育有關,而家啲考試作文,唔理你寫得好唔好,首先就睇你夠唔夠字數,噉搞法,啲學生唔寫多兩句廢話就奇啦~所以我成日話,考場上係好少好作文嘅~所以我寧願睇高考0分作文都唔睇滿分作文就係噉解喇~

另外,我覺得,中華文化嘅精粹本在“精簡”二字,但而家啲人普遍睇一篇文章嘅時候見到佢長就認為係好文章,見到字少就以為作者水平差,攞篇中國學生嘅論文嚟睇吓,長係長喇,但同一意思嘅句子係同一文章中出現次數不下十次~唉~深嘆一句~中國,重有何文化可言呢~

QUOTE:
以下是引用highyun在2007-3-7 11:08:03的發言:

粗暴干渉我國內政…… 無理批評我國政事

粗暴干渉你家內务…… 無理批評你家房事

哈哈!