QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 粤语卫士

[建議] 抗議亞洲電視本港台!!

以下是引用lianggz在2007-4-11 16:29:49的發言:
人地中意回归祖国,关你鬼事咩,咪吾睇咯

畀人哋用嚿面包釣走咗。

算喇,本身ATV都唔係話好收視喇,你都無謂抗議喇....

點止亞視,無綫都跟咗唔少大陸風啦,普通節目就話啫,連新聞都係!

「雪梨」變「悉尼」,而家得返澳洲華人同台灣人咁叫。

「肯雅」變「肯尼亞」,「杜拜」變「迪拜」,貪新鮮?

「維珍尼亞」變「弗吉尼亞」,弗完又吉,廣東人就最驟忌!

「千里達」變「特立尼達和多巴哥」,音意並譯咪好囉,而家又[tsum3]又嘔心!

......

[此帖子已經被作者於2007-8-4 0:17:46編輯過]
Arsenal七、八十年代時叔傅輩譯做「兵工廠」,「阿仙奴」已經係新譯法。

「阿森納」?睇嚟系照稿讀。

「雪梨」變「悉尼」,而家得返澳洲華人同台灣人咁叫。...

呢個係普通話同廣東話發音問題,番鬼佬聽起嚟都近磅。但加拿大Montréal譯成蒙特利爾,將法文用英文嚟讀,真攞命!

我屋企部電視都冇亞視嘅!

[em01]
以下是引用samwingkit在2007-8-4 0:06:20的發言:

點止亞視,無綫都跟咗唔少大陸風啦,普通節目就話啫,連新聞都係!

「雪梨」變「悉尼」,而家得返澳洲華人同台灣人咁叫。

「肯雅」變「肯尼亞」,「杜拜」變「迪拜」,貪新鮮?

「維珍尼亞」變「弗吉尼亞」,弗完又吉,廣東人就最驟忌!

「千里達」變「特立尼達和多巴哥」,音意並譯咪好囉,而家又[tsum3]又嘔心!

......

講得啱!

早排睇體育新聞,TVB講到中國國奧隊主教練名字時,竟然再一次棄 杜高域 而用 杜伊科維奇;當我轉台去亞視睇體育新聞時,亞視反而講 杜高域,令我大吃一驚。

[此帖子已經被作者於2007-8-11 11:41:47編輯過]
香港人而家都冇乜立場,人噏乜佢就跟住噏乜,唔會介意個譯音係咪粵譯。《大國崛起》入面,全部外國人譯名跟足死死TV。