QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 粵嚟粵掂

[民風民俗] 當代鄉郊粵民族婚俗儀禮巡影

4-105 新郎哥諧同新娘子繼續逐圍檯向眾父老賓客敬茶 37

?

?

當代鄉郊粵民族婚俗儀禮巡影

4-106 新郎哥諧同新娘子繼續逐圍檯向眾父老賓客敬茶 38

?

?

4-107 新郎哥諧同新娘子繼續逐圍檯向眾父老賓客敬茶 39

?

?

4-694-107又係新郎新娘逐圍檯向眾父老賓客敬茶嘅場面,同圖4-124-63大致相當。喺圖4-107之後,錄影DV噉就結束咗喇,真係有頭冇尾!第四節內容被迫完結。

第四節後提示:

?

喺第四節中,大家睇到嘅婚宴排場並唔奢華,甚至可以話係相當之簡陋。各賓客亦顯得好隨意平和,並冇過多嘅刻意修飾裝扮,好多人畀利是嗰陣甚至連利是封都冇。佢做宴要專門請一個大廚包辦。呢啲情景喺當代城市粵民族裡頭係甚少會出現嘅,呢一方面折射出喺我哋大粵地域之內,城鄉之間喺財富上嘅差距仲係相當之大;而另一方面,又充分顯現出我哋鄉郊粵民族民風嘅敦厚純樸。

第五節:大鬧洞房 (缺)

?

第六節:三朝回門 (缺)

?

本嚟計劃出第五節:大鬧洞房同第六節:三朝回門。鑑於錄影DV資料嘅缺乏,唯有作罷。而事實上,隨著社會嘅進步,粵地民眾個人私隱觀念深入民心,洞房花燭二人世界呢啲咁個人隱私嘅嘢,相信冇幾多對新婚夫婦會願意畀其他人窺探,自然就唔會有機會錄影到呢啲場景。至於三朝回門,係大婚三日之後夫婿陪娘子返回外家拜見外父外母嘅定俗。鑑於現時婚慶錄影絕大多數淨係拍攝婚慶當日嘅嘢,甚少會影埋三日後嘅事,除非自己有DV,否則三朝回門嘅錄影片段好難得到。

?

?

--- 全文完 ---

四乡广佬——是边个乡的广佬???楼主最好讲明。正式话头,乡乡不同俗。

原帖由 使君子 於 2009-2-25 17:10 發表 四乡广佬——是边个乡的广佬???楼主最好讲明。正式话头,乡乡不同俗。

高明