QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3079|回復: 9

[問音問字] [討論]关于普通话中昨天,昨晚,睡觉,厨房,使用等词在粤语中的发音和写法?

1。“琴晚”同“寻晚”,边个更正确?正确写法?

2。“琴日”,“寻日”,“寻物”,“寻日”,边个更正确?正确写法?

3。“训较”,“hen较”,边个更正确?正确写法?

4。“厨房”的“厨”粤语系读“除”定系类似国语的“取”?

5。“使用”系读“屎用”定系“洗用”?

1、兩種講法都啱,正寫尚在討論中,有興趣可以翻睇舊帖嘅討論。
2、“尋物”係“尋日”連讀産生嘅結果。
3、“瞓覺”讀“訓教”,hen教係鄉音。
4、“厨”可讀ceoi4同cyu4,一般ceoi4為文讀音,cyu4為口語音。例如“大廚”我哋口語一般會講“大cyu2”。
5、“使用”,絕大多數人都係讀“洗用”。

虾仁比较钟意话“hen”![em07]

我觉得“寻”就比较合适,因为有“追寻”、“寻找”过往嘅意味。

QUOTE:
以下是引用卢总在2007-2-22 14:43:56的發言:

虾仁比较钟意话“hen”![em07]

我觉得“寻”就比较合适,因为有“追寻”、“寻找”过往嘅意味。

「尋日」、「琴日」都只係俗寫,而唔係真係有“追寻”、“寻找”过往嘅意味。

QUOTE:
以下是引用highyun在2007-2-22 14:33:21的發言:
1、兩種講法都啱,正寫尚在討論中,有興趣可以翻睇舊帖嘅討論。
2、“尋物”係“尋日”連讀産生嘅結果。
3、“瞓覺”讀“訓教”,hen教係鄉音。
4、“厨”可讀ceoi4同cyu4,一般ceoi4為文讀音,cyu4為口語音。例如“大廚”我哋口語一般會講“大cyu2”。
5、“使用”,絕大多數人都係讀“洗用”。

依據《廣韻》,「使」讀「史」[si2] 定「洗」[sai2]係有分嘅:

「物驅人」讀「史」,「人驅物」先讀「洗」。

「使用」,好明顯係讀「洗」。

QUOTE:
以下是引用samwingkit在2007-2-24 16:36:58的發言:

依據《廣韻》,「使」讀「史」[si2] 定「洗」[sai2]係有分嘅:

「物驅人」讀「史」,「人驅物」先讀「洗」。

「使用」,好明顯係讀「洗」。

日常中一般都讲洗。
“hen教”應該唔係鄉音~係舊廣州音~因為我經常都聽啲老人家係講“han”都過“訓”,但到底呢個字重係咪“瞓”呢?抑或另有其字~
QUOTE:
以下是引用羊城惜花人在2007-2-26 15:59:19的發言:
“hen教”應該唔係鄉音~係舊廣州音~因為我經常都聽啲老人家係講“han”都過“訓”,但到底呢個字重係咪“瞓”呢?抑或另有其字~

困覺

我听过湖南人将瞓觉讲成 困糕(音),哈哈。

我見過有人寫曾晚.......