QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2945|回復: 16

[純水無大礙] [讨论]究竟楚漢爭霸出現咗幾多個歷史典故呢?

我數咗一下,一共有以下幾個: 楚雖三戶,亡秦必楚; 破釜沈舟; 鴻門宴+項荘舞劍,意在沛公; 推陳出新; 明修棧道,暗渡陳倉; 韓信點兵:多多益善; 你有張良計,我有過牆梯; 四面楚歌; 成也蕭何敗也蕭何; 禍出蕭牆 我只喺諗到依幾個,唔知大家有咩補充呢?~ em6:

Re:[讨论]究竟楚漢爭霸出現咗幾多個歷史典故呢?

还有 萧何月下追韩信、 跨下之辱、 背水一战、

我记得有“作壁上观”。

我諗喺最多典故嘅一段歷史!~ em6:

那你们觉得是张良厉害,还是诸葛亮厉害呢?

真系好多啊,搞到我有啲想睇

highyun在2004-11-24 17:27:47说道:[br]真系好多啊,搞到我有啲想睇
而家已经讲到刘邦被项羽以三万军队打败了他们的六十万军队,好精彩~

仲有 約法三章 我覺得 張良 同 諸葛亮 雖然都喺好叻,但兩個人喺唔同個播 張良 叻在慧眼識英雄引薦咗 韓信,幾次幫劉邦解圍,但喺佢自知無將帥這材,唔領兵打仗,我諗屬於內政形 諸葛亮 同 張良 差唔多相反,善於領兵打仗但不善相大將,先喺明知魏延反骨都要留用、之後唔听刘备嘅遗言用一個言过其实嘅馬稷守街亭兵败、收一個接班人姜維但喺唔可以繼承自己遺志、唔好講佢個仔 諸葛靚有幾蠢,我覺得佢屬於外攻形 最衰無一本書喺講曬成個楚漢爭霸嘅故事,好想下載喺睇吖!~ em6:

high_hand在2004-11-26 01:47:37说道:[br]仲有 約法三章 我覺得 張良 同 諸葛亮 雖然都喺好叻,但兩個人喺唔同個播 張良 叻在慧眼識英雄引薦咗 韓信,幾次幫劉邦解圍,但喺佢自知無將帥這材,唔領兵打仗,我諗屬於內政形 諸葛亮 同 張良 差唔多相反,善於領兵打仗但不善相大將,先喺明知魏延反骨都要留用、之後唔听刘备嘅遗言用一個言过其实嘅馬稷守街亭兵败、收一個接班人姜維但喺唔可以繼承自己遺志、唔好講佢個仔 諸葛靚有幾蠢,我覺得佢屬於外攻形 最衰無一本書喺講曬成個楚漢爭霸嘅故事,好想下載喺睇吖!~ em6:
属于内政型的是萧何,而张良是属于智囊型军师! 有本书叫《刘邦大传》,网上有得下载噶!

high_hand在2004-11-26 01:47:37说道:[br]仲有 約法三章 我覺得 張良 同 諸葛亮 雖然都喺好叻,但兩個人喺唔同個播 張良 叻在慧眼識英雄引薦咗 韓信,幾次幫劉邦解圍,但喺佢自知無將帥這材,唔領兵打仗,我諗屬於內政形 諸葛亮 同 張良 差唔多相反,善於領兵打仗但不善相大將,先喺明知魏延反骨都要留用、之後唔听刘备嘅遗言用一個言过其实嘅馬稷守街亭兵败、收一個接班人姜維但喺唔可以繼承自己遺志、唔好講佢個仔 諸葛靚有幾蠢,我覺得佢屬於外攻形 最衰無一本書喺講曬成個楚漢爭霸嘅故事,好想下載喺睇吖!~ em6:
不过电视里面的韩信好似有d自大,而张良只懂献计而不懂行军打仗,似乎诸葛亮犀利d喔。

好似仲有 約法三章 《劉邦大傳》尋晚down咗落嚟,睇咗第一章,個作者成日講埋d公司管理,好搞笑!~ em6:

high_hand在2004-11-26 17:29:15说道:[br]好似仲有 約法三章 《劉邦大傳》尋晚down咗落嚟,睇咗第一章,個作者成日講埋d公司管理,好搞笑!~ em6:
这才是他高明之处,特别他把萧何比喻为公司内务总管,韩信是业务经理,厉害呀!

在“明修栈道,暗渡陈仓”前,还有“火烧栈道,示无还心”。 然后,就系《汉中对》。 明修栈道,暗渡陈仓。 定都栎阳,志在关东。 为义帝发丧,联盟伐楚。 韩信既临晋设疑,偷渡夏阳。 背水列陈,以弱胜强。 先声后实,不战而敌屈。 大破龙且。 刘邦既顺水推舟,韩信封王。 最后系项羽既自刎乌江。 好像就系甘多啦……

我觉得萧何同张良都系好命人,其他人都好惨,裂土封王既,就只有一个没死。

原来咁多人睇架?

邊個無死吖? 韓信死得好慘渦,仳人用個麻袋包住再仳人用竹簽插死!~ em6:

highyun在2004-11-28 00:33:30说道:[br]原来咁多人睇架?
虽然d演员演得一般,拍得也so-so,不过d剧情都ok啦~