QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4108|回復: 6

[其它] 選擇妳認為最能代表我哋大粵嘅顏色

選擇妳認為最能代表我哋大粵嘅顏色

藍色? 我哋大粵背枕五嶺,面朝粵海,我哋粵民族係一個有著顯著海洋性格嘅民族,我哋粵文化係一種充滿朝氣、激情開創嘅海洋文化。

綠色? 我哋大粵位處熱帶季風氣候區北沿,溫暖而濕潤,長年無冬,所以周圍綠樹成蔭,處處鳥語花香。

黃色? 我哋粵民族自大粵聖祖趙佗入粵開基以嚟,迄今已有2200幾年嘅悠久歷史,歷秦、漢、晉、唐、宋等數波中原華人南遷入粵潮,終於形成今日嘅粵民族。我哋粵民族係真正嘅炎黃子孫!

橙色? 我哋粵民族喺近代有一次驚天地泣鬼神嘅民族大起義,佢就係太平天國起義運動,太平軍嘅軍服旗幟當時以橙色居多。

我會揀藍色,我認為藍色最能夠代表我哋大粵。

單選投票, 共有 8 人參與投票

距結束還有: 3720 天2 小時14 分鐘

您所在的用戶組沒有投票權限
蓝色!开放又不失沉稳!
ooooooooo
哈哈哈
绿色,大自然的颜色,正如同花城所韵含的。

黃色,我哋係黃種人,係炎黃子孫,自然揀黃色。

我覺得綠色最好,最適合廣東呢塊嶺南寶地……