QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3636|回復: 14

[其它] 寄畀“粵嚟粵掂”網友。

粵嚟粵掂朋友!你過年嘅時候有冇影相?尤其係影一啲有關我哋廣府人過年嘅風俗嘅相片我都好鍾意睇嘅,唔知你有冇呢?如果有嘅話,可唔可以黏上嚟畀大家欣賞嗎?多謝!

過年就冇,結婚就有。係廣東高明鄉村嘅一次婚禮錄影,個中仲可以睇出鄉村廣府人好多傳統嘅婚俗習慣。

兄弟!妳係歸國嘅越南華僑後裔,定係現居越南嘅華僑後裔丫,話我知喇? 我以前有個同學就係歸國越南難僑後裔嚟,住喺廣州市東北郊太和鎮嘅沙田華僑農場,佢有好多親戚被安排喺珠海平沙華僑農場。

我哋粵民族同越南嘅京族人喺歷史上關係密切,交往頻繁。雖然當年越南嘅排華事實上係排粵,我哋大粵做咗北撈同越南嘅夾心餅,不過據我所知,京族人喺心底裡頭其實並唔仇恨我哋粵族人,相反,佢哋仲怕我哋粵族人唔肯認佢呢個「親戚」呢。

我對越南有好大興趣咖,尤其係北越(交趾)!喺我心目中,呢個地方係我哋大粵神聖疆域嘅一部分,喺我哋粵民族古南越帝國嘅故土!

廣府婚俗嘅照片都得,總之有關我哋廣府民俗同廣府獨特文化嘅照片我都有興趣睇嘅。如果你有噉就黏上嚟畀大家欣賞吓啦。我係旅越第四代嘅廣府華裔,我曾經好幾次跟我亞爺返去過老家-順德,印象非常嘅深刻。我雖然同嗰邊嘅親人未曾見面,但係我每次返去祖家,佢哋對我都係一樣好熱情,好似彼此之間好早之前就認識噉。

點解你嘅嗰位歸國嘅華僑朋友歸國後有畀安排喺嗰個地方住嘅?唔通歸國嘅華僑歸國後就被政府懷疑係外國嘅特務咩?

越南古時的確跟中國兩廣地區嘅歷史係有好多共同嘅文化、風俗特點嘅。但係越南話入邊雖然部分音調接近廣東話、客家話甚至係潮州話、普通話,但係廣東人、潮州人、客家人想得明越南話並唔係好容易嘅。越南北部雖然以前係屬中國嘅交趾郡,但係當地嘅風俗同越南南部人跟廣府人嘅風俗冇噉接近嘅。越南南部人嘅風俗受到廣府人嘅風俗嘅影響非常嘅大。

QUOTE:
以下是引用leon_jeng在2007-2-21 8:42:46的發言:

點解你嘅嗰位歸國嘅華僑朋友歸國後有畀安排喺嗰個地方住嘅?唔通歸國嘅華僑歸國後就被政府懷疑係外國嘅特務咩?

撈好興將歸國嘅難僑棚去荒山野嶺,要佢哋去耕田開荒,所以大陸就整咗好多華僑農場嚟安置呢啲人。

華僑農場多數分佈喺兩廣同海南,噉同歸國難僑多數係南粵籍有關。

妳而咖住喺越南邊度?
QUOTE:
以下是引用粵嚟粵掂在2007-2-21 13:14:52的發言:

撈好興將歸國嘅難僑棚去荒山野嶺,要佢哋去耕田開荒,所以大陸就整咗好多華僑農場嚟安置呢啲人。

華僑農場多數分佈喺兩廣同海南,噉同歸國難僑多數係南粵籍有關。

撈頭政府點解咁薄待歸國華僑嘅?以前中國抗戰嘅時期都唔係全靠我哋海外華僑嘅支援嗎?

QUOTE:
以下是引用粵嚟粵掂在2007-2-21 13:15:21的發言:
妳而咖住喺越南邊度?

我依家咪住喺西堤華埠(胡志明市嘅唐人街)入邊啦。

QUOTE:
以下是引用粵嚟粵掂在2007-2-21 13:14:52的發言:

撈頭政府講越南人係“忘恩負義”睇嚟撈頭政府對華僑嘅救國功勞都係“忘恩負義”。

[此帖子已經被作者於2007-2-21 16:13:48編輯過]
我係第二代土生廣州人,亞爺嗰代從臺山出嚟廣州定居。
QUOTE:
以下是引用leon_jeng在2007-2-21 13:43:36的發言:

我依家咪住喺西堤華埠(胡志明市嘅唐人街)入邊啦。

係西貢西南邊嘅堤岸?
QUOTE:
以下是引用leon_jeng在2007-2-21 14:12:47的發言:

撈頭政府講越南人係“忘恩負義”睇嚟撈頭政府對華僑嘅救國功勞都係“忘恩負義”。

假如我哋大粵有自己嘅獨立政府,歸國難僑嘅處境就唔會咁折墮喇!

甚至乎越南都唔會發生排粵!

我哋大粵做咗北撈同越南嘅夾心餅真係好隂公咖!

[此帖子已經被作者於2007-2-21 17:22:46編輯過]

不宜妳加入聞俊檔喇!

做越南分部嘅主席!

哈哈哈!

QUOTE:
以下是引用粵嚟粵掂在2007-2-21 16:59:03的發言:

係西貢西南邊嘅堤岸?

西貢市喺越南東南區,邊處係西南啫。西南嗰邊嘅華人多數係潮州人嘅,但係我哋越南嘅廣東人對潮州人都冇乜好感。因為以前南越南仲未解放嗰陣廣東人似乎都係大資產,南越南嘅經濟都係由廣東人操縱嘅。後來解放後好多潮州佬參加革命指點佢哋到廣東人嘅屋企“打資產”(即係到有錢嘅廣東人嘅屋企統統抄家沒收廣東人所有嘅身家),所以事至今日廣東人對潮州佬係好恨仇嘅。

[此帖子已經被作者於2007-2-22 16:37:12編輯過]

我經已發表咗

當代鄉郊粵民族婚俗儀禮巡影

我相信妳會有興趣嘅!

真係好好睇啫。