QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2852|回復: 4

[其它] 海南省分鄉鎮行政區劃圖 (2005年)

海南省分鄉鎮行政區劃圖 (2005年)

[此帖子已經被作者於2007-2-20 23:41:57編輯過]

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

海南省嘅居民講我哋廣東話嗎?

leon_jeng:

兄弟!海南島喺1988年之前屬於邊個省丫? 廣東省!

撈共喺建政之初就將粵省嘅廉欽靈防四屬劃咗畀廣西,呢招真係好陰毒!現時仲有好多唔明大義嘅粵省人同桂省人為咗廉欽靈防四屬嘅歸屬而時有爭拗,噉就正好中嗮賊撈利用四屬嚟分化兩廣嘅罪惡圖謀喇!四屬自此成咗兩廣一個解唔開嘅心病!

喺1988年,賊撈又故伎重施,瓊島無奈脫幅而去!粵瓊分治事件將圖謀割裂廣東嘅邪風惡焰徹底煽動起嚟喇,喺之後嘅時日裡頭,有關要成立潮汕省,客家省,雷州省,廣南省嘅叫囂不絕於耳。

賊撈匪共自建政以嚟,一直對廣東實行強力壓制,廣東嘅版圖被一割再割,幅員一縮再縮!

喺我嘅心目中,我大粵嘅版圖一早喺2200年前嘅南越帝國建立嗰陣就經已奠定!佢包括:廣東(粵),海南(瓊),廣西(桂),香港(港),澳門(澳),北越(交);並稱大粵六部。

QUOTE:
以下是引用粵嚟粵掂在2007-2-20 18:21:12的發言:

leon_jeng:

兄弟!海南島喺1988年之前屬於邊個省丫? 廣東省!

撈共喺建政之初就將粵省嘅廉欽靈防四屬劃咗畀廣西,呢招真係好陰毒!現時仲有好多唔明大義嘅粵省人同桂省人為咗廉欽靈防四屬嘅歸屬而時有爭拗,噉就正好中嗮賊撈利用四屬嚟分化兩廣嘅罪惡圖謀喇!四屬自此成咗兩廣一個解唔開嘅心病!

喺1988年,賊撈又故伎重施,瓊島無奈脫幅而去!粵瓊分治事件將圖謀割裂廣東嘅邪風惡焰徹底煽動起嚟喇,喺之後嘅時日裡頭,有關要成立潮汕省,客家省,雷州省,廣南省嘅叫囂不絕於耳。

賊撈匪共自建政以嚟,一直對廣東實行強力壓制,廣東嘅版圖被一割再割,幅員一縮再縮!

喺我嘅心目中,我大粵嘅版圖一早喺2200年前嘅南越帝國建立嗰陣就經已奠定!佢包括:廣東(粵),海南(瓊),廣西(桂),香港(港),澳門(澳),北越(交);並稱大粵六部。

真係可悲,南粵大地畀啲撈頭政府整到亂晒弄,不過海外好多原籍、祖籍東興、防城、合浦、欽縣(欽州)嘅人都承認自己係來自廣東嘅,唯有海南人就冇“廣東省”嘅認同。

客家人係流氓族群,如果有客家省實在畀人笑到嘔電啦。潮汕(舊稱潮州府)當地人喺海外都好少認自己係“廣東人”嘅,佢哋都係自稱“潮州人”。所以我哋海外嘅廣東人先譏笑佢哋“生不認廣(廣東),死不認潮(潮州)”因為潮州人過身後喺石碑上似乎記載自己嘅原籍唔係“潮州”嘅,一般係只有寫“廣東XX”(例如:廣東潮陽、廣東澄海、廣東潮安、廣東饒平等等)。

你過年嘅時候有冇影一啲有關我哋廣東人過年嘅風俗嘅相片嗎?例如:廣東人安奉祖先嘅神位、廣東人謝灶嘅風俗、廣東人拜地主、土地嘅風俗等等。希望你可以提供我,多謝晒囉。

[此帖子已經被作者於2007-2-20 20:18:25編輯過]