QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5817|回復: 11

[原創]新春祝福

豬年到,恭祝各位:豬年旺相、豬籠入水、“豬”兜有情人!![em07]

遲過你添。

我祝粵語協會仝人闔家安康,粵搵粵多銀,生活粵過粵舒適!

我就祝粵協仝人豬圓肉潤,豬事大吉。
我亦祝粵協仝人:新年快樂!身體健康!步步高升!財源廣進!萬事如意!

我嗰啲祝福当然系喺我嘅地盘——时事光明顶啦!

http://bbs.cantonese.asia/dispbbs.asp?boardid=120&id=5183

恭祝粵語協會嘅工作仝人同海外我廣府同胞豬年愉快,萬事如意,最重要嘅就係我廣府同胞個個都發大財,等方便我哋發揚同維護我廣府文化同廣府母語,哈哈。

恭喜恭喜。第一次喺呢處向大家拜年感覺好特別!

祝各位豬年快樂、闔府安康﹐祝粵語協會更進一步。

同喜同喜!!!
我都祝大家笑逐常开,升官发财,万事如意。
顺便问一下,仝人与仝仁有咩唔同?
QUOTE:
以下是引用highyun在2007-2-18 1:53:35的發言:

遲過你添。

我祝粵語協會仝人闔家安康,粵搵粵多銀,生活粵過粵舒適!

“粤搵粤多银,生活粤过粤舒适!”是故意把“越”写成“粤”,可以理解。

表示某个团体的全部人员应该用“仝仁”而不是“仝人”吧。

[em03]

后来去查过现代汉语词典。

“同仁”、“同人”、“仝仁”、“仝人”是相通的。