QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6111|回復: 16

[問音問字] “電烙鐵”廣州話“X”雞

嗰個lat3字點打?

我記得有人喺論壇講過。之不過我唔知得咗。

你翻吓啲舊帖有講。呢度就唔幫你查喇。

我睇字典係用呢個“火芮”字,但係用粵拼唔識點打。

以前有個帖討論過,搜唔出來。我比較接受夢兄嘅意見,焫笄(naat3 gai1)。

[此帖子已經被作者於2007-2-12 4:53:48編輯過]
平時好似係讀“laat3”噶喎,點會變成“naat3”噶?
[laat3]系懒音,应该系「naat3」先啱。
哦....
  有時分唔清n定l聲母,最好搵粵西或廣西粵語區人發音判斷,佢哋分得好鬼清。
湛江人分n、l好鬼清?!

ruò
古同“爇”,点燃;焚烧:“若举炎火以焫飞蓬。”
中医指用火烧针以刺激体表穴位:“藏寒生满病,其治宜灸焫。”

jī
【名】
(形声本义:古代盘头发或别住帽子用的簪子)同本义〖womans'large-sizedhairpin〗
笄,簪也。——《说文》
皮弁笄。爵弁笄。——《仪礼·士冠礼》
中国冠笄。——《淮南子·齐俗》
玉笄綦会此冤弁之笄也。——张衡《东京赋》
节纵笄总。——《礼记·内则》
栉设笄。——《仪礼·士冠礼》
折委笄,此男子安发之笄也。——《国语·晋语》
君子偕老,副笄六珈。?
设笄珥,衣阿锡。——《列子·周穆王》
又如:笄珈(原指妇人首饰。亦代指妇女);笄珥(古代妇女常用以装饰发耳的饰件);笄导(即簪导。一种首饰。用以束发)

焫笄?

QUOTE:
以下是引用余OK在2007-2-18 16:25:09的發言:
  有時分唔清n定l聲母,最好搵粵西或廣西粵語區人發音判斷,佢哋分得好鬼清。

我粤西大,呵呵,分得好清。。。naat3

但問題係古代邊有"焫笄"呢樣嘢啊,呢樣應該係半導體時代從歐洲引進嘅嘢嚟?啊嘛,我覺得比較牽强囖
QUOTE:
以下是引用Lucciora在2007-3-9 14:08:16的發言:
但問題係古代邊有"焫笄"呢樣嘢啊,呢樣應該係半導體時代從歐洲引進嘅嘢嚟?啊嘛,我覺得比較牽强囖

噉你有冇試過喺冬天用自己冷冰冰隻手去naak3人哋玩吓人噉呢?哈哈,查實係用咗佢嘅引申義去到「焫笄」度,呢個字肯定古代就有,一啲都唔牽強。

讀若赧入聲。用火燒也如引。燈。火肉痛。『說文』燒也。『左傳』僖負羈氏。『史記』入火不熱(草頭)『廣韻』如劣切。

廣東俗語考

一般寫「辣」字,顶住先

原帖由 bajatvj 於 2008-9-9 10:37 發表 一般寫「辣」字,住先

写「辣」会有懶音。要頂住都係写「捺」好、声母係N呀嘛。