QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4262|回復: 12

最近地鐵電視聽到一首歌

明明係廣州地鐵,但係地鐵電視就用普通話日播夜播,見到所謂「王哲」、「小扑」兩條主持就想嘔。

最近又成日播一首歌,表面上係贊頌廣州:

珠? 江? 游
? 作词:李广平?????? 作曲:林? 静
? 编曲:高? 翔?????? 演唱:李思琳??????
朋友你到广州????????? 我请你珠江游
看看我们广州越变越美好?? 清清珠江水静静向东流
江边红棉花儿开小鸟唱枝头
?
朋友你到广州???????? 我请你珠江游
华灯初上时候那美景胜彩绣?? 亲朋好友聚首欢歌笑语荡舟
霓虹闪烁璀璨不夜的广州

珠江游? 游珠江? 珠江两岸美景不胜收
珠江游? 游珠江? 五光十色一片繁华唱广州
珠江游? 游珠江? 珠江两岸美景看不够
珠江游? 游珠江? 江水映出红红火火大广州

Online試聽

但係居然係普通話歌,又搵個五音不全嘅細路嚟唱,而且歌詞俗不可耐,咩「....大廣州」,重要大大聲噉唱呢三隻字,Come On! 真係畀你唱到哀晒。

乜而家有地鐵電視o架喇?

咁搞嘢。有邊個會睇呢?

依家啲X人对广东肆无忌惮进行文化侵略,霸占广州嘅资源后,重要厚颜无耻噉以“主人”自居,用啲扑街煲冬瓜来唱啲扑街垃圾歌来欢迎“朋友你到广州”,真抵X!
[此帖子已經被作者於2007-2-10 22:18:04編輯過]

樓主所講就未留意到喇。不過近日坐新穗215巴士的時候睇到巴士電視播出的節目都幾有廣州風味。羊城度度有段古,同埋有咩“粵唱越強”節目播首“月光光照地堂”,全車大部分人都靜心欣賞,感覺都唔錯。

廣州地鐵親普嚴重。三號線就成日有推普嘅標語

垃圾歌充斥广州地铁。
QUOTE:
以下是引用Lucciora在2007-2-11 12:24:10的發言:

廣州地鐵親普嚴重。三號線就成日有推普嘅標語

呢个问题的确好严重。我嗰次喺海印嗰间规模较大嘅国营音像店,问个店员有冇粤语儿歌方面嘅VCD卖,佢竟然话一张都冇,普通话嗰啲就有大把。。。。。。。无语!
[此帖子已經被作者於2007-2-12 0:56:03編輯過]
5德喔,一定要保留广东话
廣州係廣東文化重鎮,如果都被撈化,咁以後就閪晒喇.....
唔知廣州市政府有無聽得到我哋嘅意見呢?[em06]
你知唔知,广州市政府里面有好多人都唔识广州话?
其实系应该用普语,毕竟吾系人人都识广州话架

好怀疑你嘅“广州人”身份!

你对广州有几多归属感?你对“广州话”有几多认同感?

既然唔系人人都识广州话,噉够唔系人人都识普通话咯,我哋使唔使为喺广州搭地铁嘅新疆人、蒙古人、西藏人、日本人、德国人、法国人、韩国人、西班牙人、意大利人、葡萄牙人、非洲人、南美人、中东人、南亚人……提供佢哋嘅语言啊?