QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2826|回復: 9

[討論]呢d歌我真係唔識欣賞!!

27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000">
好憤怒!日日搭巴士,巴士上日日播埋D垃圾歌!!嘈喧巴閉!!聽到我心情極煩躁!
--唔得!呢D垃圾唔配用<<歌>>呢個名詞!
曲根本唔係曲!而黃貫中你唔好以為嗌到拆天噉就叫有感情同諷刺到時弊!!!!!
D詞...哎...林若寧唔該向你師傅林夕學多幾年野...有咁既曲,填咩詞都係垃圾...
?
《阿博二世》
作曲:黃貫中
填詞:林若寧

攤屍攤響度
醉到上個腦
阿博每晚厘響天台吹水天比高
晏晝上下網
摷野上去放
阿博最愛ebay古董屋企清晒倉

只識得玩野唔做野
(無聊時搞D野)
吸煙都吸到佢撞邪
(無聊時吹D野)
只識得推卸條路斜
(無聊時玩D野)
花光身家用完就借
(淨係齋講野)

跳舞跳上癮
晚晚無覺訓
阿博襯到三更宵夜隊碗仔米粉

只識得玩野唔做野
(無聊時搞D野)
吸煙都吸到佢撞邪
(無聊時吹D野)
只識得推卸條路斜
(無聊時玩D野)
淨係全日hea
(從來齋講野)

阿博有四仔
猛嗌無格仔
最尾有次海關拉左衰仔得案底
(又換新宿舍)

一出家這個流浪漢(行人橋底安葬)
只得張冰冷夾板床(行人橋底安葬)
將屋企家當全部當(行人橋底安葬)
"足否"過牛雜檔
將青春揮霍隨便買(潮流人走得快)
將青春安葬買波鞋(潮流人走得快)
將青春典當還負債(潮流人走得快)
花光青春夜遊杜拜(潮流死得快)

各有各性格
各有各博殺
個個戰鬥格
平凡人既自白

繁榮人皆失格
[em03][em03][em03][em03][em03]

我所認識嘅Beyond,93年之後就冇咗。

好似淨係壓韻= =|||
啱音就填,似垃圾堆田區!
真係頽廢

无病呻吟!过分追求压韵已丧失歌词本义!

难怪黄沾告诫乐坛接班人,香港流行音乐已经死亡!黄沾在生时已经无力挽回乐坛颓废的局面,现在更加无望了.

听众的素质低下,创作人的责任感不强,乐坛实力派接班音乐人青黄不接,最终把乐坛葬送.

不客气地说,郑少秋在十大中文金曲颁奖晚会接受颁奖时,同三点色女艺员同台表演,已经再一次向喜欢香港粤语流行曲的朋友宣告,香港流行乐灭亡了!当听觉成为眼球的附属品时,音乐就已经沦亡了.

歌词真垃圾

睇见呢啲歌词。。。。。。哇!真系好难顶!

这种情况早已出现, 我也没胆子听新歌好些年头了.

我雖然未有聼過,不過,睇到啲歌詞填到鬼五馬六,大概都估到首歌都一樣系粗製濫造的了。

已經很久沒有主動地去聼中文流行曲,因爲受唔起刺激。