QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2387|回復: 4

[灌水]難忘Sam的音韻

細細個就鍾意聽Sam啲歌,嗰時咩都唔識,淨係覺得啲歌詞好鬼馬抵死;而家大個咗聽返,真係覺得而家嗰啲所謂流行曲真係冇得比~

Sam畀人最深刻印象嘅係嗰啲反映大眾心聲嘅詼諧歌,例如大家都好熟悉嘅《半斤八兩》,用今次隻碟嘅話嚟講就係“時弊揭開,趣鬼用詞賦上”(順帶一提,“賦上”嘅“賦”應讀作“副”但歌中唱成“付”,不過唱返“副”又唔合樂。)

即便係噉,啊Sam唔會畀人一種好市井、好Cheap嘅感覺,因為佢有好多富有哲理嘅歌例如《浪子心聲》嗰句“命裡有時終須有,命裡無時莫強求。”就正如“蝦仁”佢哋所講嘅“人生哲理篇,深曉苦樂柔腸。”

另外唔知大家有冇發現啊Sam啲有關溝女嘅歌入面到最後都係悲劇結局嘅~例如有一次啊Sam喺東急碰正個日本娃娃,到最後重蝕埋份梁添;又有一次見到個pretty woman,點知佢一轉身發現自己跟正個鬼軀人~

QUOTE:
以下是引用羊城惜花人在2007-2-10 15:01:58的發言:

另外唔知大家有冇發現啊Sam啲有關溝女嘅歌入面到最後都係悲劇結局嘅~例如有一次啊Sam喺東急碰正個日本娃娃,到最後重蝕埋份梁添;又有一次見到個pretty woman,點知佢一轉身發現自己跟正個鬼軀人~

哈哈,《追求三部曲》都係最後“煲要掟”; 不過《跟佢做个Friend》就“知己可以做成”喇。阿Sam嘅情歌種類都算係幾豐富。

又搵到個阿Sam嘅fans。

查字典,“賦”的確係fu3,不過以前成日聽人講“賦值”係fu6值,學壞嘴型添。

糾正你兩個地方:1、“人生哲理篇,深曉苦樂柔腸”呢首歌詞係Samkong寫嘅。2、蝕埋份“糧”,唔係“梁”。

GOOD!原来楼主非常认真噉听咗张CD,而且,睇嚟你对听阿SAM啲情歌都好有心得。同时亦都非常感谢你提出嘅意见!THANKS!

Thanks.
非常感谢.