QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4322|回復: 10

[詞彙及文法] 其實「仆街」係唔係真係好仆街呢?

普通人如果讀「赴」街,咁即係佢玩o野,
或者故意明示「仆街」這詞但又可以大條道理話「我冇講粗口」而已。

"仆街" 一詞 係點黎+?

[此帖子已經被余OK於2007-5-13 18:24:13編輯過]

用語:仆街

出處:原句是作「仆街死」的,仆是向前倒下的意思,仆街即仆倒街頭,咒人倒斃路上,有罵人不得好死之意。

省為「仆街」後,沒有了「死」,是否當成粗口,就看大家的觀點角度。

近日廣管局就認為20年前周潤發《秋天的童話》裏那句「仆街」是粗口,警告電視台,卻惹來群眾反投訴,指廣管局所言不合理。

聽聞香港有人提倡讀「赴」街喎...[em01]

有次睇西片,聽到外國人用 POOR GUY (仆街)呢個詞,估計係外來語。

POOR GUY ---- 窮人、可憐人。

而貧窮一詞也可解作道德的貧窮,引申出卑鄙小人嘅意思。

咁即係米以後就一於叫佢做“仆街”啊?

唔似

QUOTE:
以下是引用Cactus在2007-2-24 22:05:42的發言:

有次睇西片,聽到外國人用 POOR GUY (仆街)呢個詞,估計係外來語。

呢個聯想解釋都幾過癮噃,哈哈。

QUOTE:
以下是引用Cactus在2007-2-24 22:05:42的發言:

我记得初中个英语老师都系噉讲嘅,佢就係话呢个词係外来词,所以我地唔係讲粗口,係讲英文!
原帖由 小狼 於 2007-2-12 08:18 AM 發表 用語:仆街出處:原句是作「仆街死」的,仆是向前倒下的意思,仆街即仆倒街頭,咒人倒斃路上,有罵人不得好死之意。省為「仆街」後,沒有了「死」,是否當成粗口,就看大家的觀點角度。近日廣管局就認為20年前周潤發《秋天的童話》裏那 ...
连“冚家铲”都唔系粗口,更何况“仆街”?
:) :) :) :)