QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2517|回復: 10

[問音問字] “睇”嘅另一種講法gap6

個本字係?

啱啱諗起,重有個zong1字。唔該。

[此帖子已經被作者於2007-2-9 21:21:59編輯過]

??:gap6, (Cant.) to stare, peep at — www.unicode.org

??:zong1, (Cant.) to peek or peep at — www.unicode.org

?:【唐韻】丑尨切【集韻】丑江切,??踔平聲。【說文】視不明也。一曰直視。 又【廣韻】【集韻】【正韻】??丑降切,踔去聲。義同。 【說文】本作??。【集韻】或作??。亦作??、??。 — 《康熙字典》;zong1, eyesight blurred; dim of sight, to look steadily at; (Cant.) to peep (through a crack) — www.unicode.org

噉用粵拼點打啊?唔該晒。
我本人唔係用輕鬆粵拼嘅,不過上邊都標咗音,照計就照住打就得啦。

就係試過打唔出囉,係咪新造字嚟??

?

?

呢個字就算打得出,都有好多電腦係顯唔出嘅,平時打字寫“目及”就得啦~
  的確粵拼係打唔出上面嘅字,呢個都係目前版本嘅疏漏。過年後將推出更完善嘅版本。
  的確粵拼係打唔出上面嘅字,呢個都係目前版本嘅疏漏。過年後將推出更完善嘅版本。
?zong1.
  唔講唔知,呢兩隻字有咁多種寫法,當然有啲歸結為本字,有啲就係比較普遍使用嘅正字。我一貫使用粵協推薦嘅「??」同「?」。