QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4554|回復: 2

余福志教授唐詩朗誦

本來想擺去資源版,但出入嗰度嘅多數係CDROM,唔識欣賞好嘢。本來想擺埋入余OK個《我手錄我心》,但呢個唔係我哋會員嘅作品,所以我令開一帖供各位欣賞學習。
  余教授係佛山大學中文系嘅資深教授,本論壇以前嘅文章亦介紹過佢喺佛山圖書館嘅講關於用粵語朗誦詩歌別具韵味嘅講座。特別多謝toneliang君提供錄音片段。

[UseMoney=5]

白雪歌送武判官歸京
岑參

北風捲地白草折,胡天八月即飛雪。
忽如一夜春風來,千樹萬樹梨花開。
散入珠簾濕羅幕,狐裘不暖錦衾薄。
將軍角弓不得控,都護鐵衣冷難著。
瀚海闌干百丈冰,愁雲慘淡萬里凝。
中軍置酒飲歸客,胡琴琵琶與羌笛。
紛紛暮雪下轅門,風掣紅旗凍不翻。
輪臺東門送君去,去時雪滿天山路;
山迴路轉不見君,雪上空留馬行處!

燕歌行
高適
漢家煙塵在東北, 漢將辭家破殘賊。
男兒本自重橫行, 天子非常賜顏色。
摐金伐鼓下榆關, 旌旆逶迤碣石間。
校尉羽書飛瀚海, 單于獵火照狼山。
山川蕭條極邊土, 胡騎憑陵雜風雨。
戰士軍前半死生, 美人帳下猶歌舞!
大漠窮秋塞草腓, 孤城落日鬥兵稀。
身當恩遇恒輕敵, 力盡關山未解圍。
鐵衣遠戍辛勤久, 玉箸應啼別離後。
少婦城南欲斷腸, 征人薊北空回首。
邊庭飄颻那可度, 絕域蒼茫更何有!
殺氣三時作陣雲, 寒聲一夜傳刁鬥。
相看白刃血紛紛, 死節從來豈顧勳?
君不見沙場征戰苦,至今猶憶李將軍!

涼州詞
王翰
葡萄美酒夜光杯,
欲飲琵琶馬上催。
醉臥沙場君莫笑,
古來征戰幾人回。

黃鶴樓
催顥
昔人已乘黃鶴去,此地空餘黃鶴樓。
黃鶴一去不復返,白雲千載空悠悠。
晴川歷歷漢陽樹,芳草萋萋鸚鵡洲。
日暮鄉關何處是,煙波江上使人愁。

[/UseMoney]
[此帖子已經被作者於2007-2-7 23:18:04編輯過]

果然好正!!!

[em02]

我未聆聽余教授嘅朗誦之前都諗唔到用粵語念詩眞係可以咁有感情同有味道。因為冇人專門教過用粵語誦讀文章,雖然以前都有好多資料講話粵語念古詩點點點好,但自己都冇乜太多感性認識,事關小學以來上堂老師都係要求啲學生一律用普語朗讀,錄音帶播出嘅版本亦都係冚??唥用普語讀嘅,而家諗返起的確係一件憾事。自己即使亦嘗試過發起我口錄我心行動,不過冇過呢方面嘅訓練,自然缺少好多韻味,尤其係喺朗讀嘅節奏同感情嘅把握上。但願今次偸到啲師,以後自己都有返啲好嘅「出品」啦。

PS:多謝余教授嘅辛勞同樓主嘅分享。