QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3066|回復: 8

新丁报到!!问一个问题!!

我係用全拼嘅,但我唔识用五笔,想问下有乜计可以打我哋嘅粤语文字!!!

仲有想问下,我有嗰新论坛,想话同你哋做友情连接,唔知得唔得?但系我嘅论坛新搞,所以人气唔係好得下,唔知你哋介意唔介意呢???

我依家用全拼,要拣字,超级麻烦友吖!!!

仲有嗰意见想提,论坛嘅字体可唔可以换嗰第二只吖?睇落有D唔多舒服吖???

唔知你哋有冇呢嗰感觉呢??

你試下用輕鬆粵拼輸入法啦。另外,啲字體你具體係指邊方面唔好睇呢?

嗰论坛好鬼中意吖,不过入边有D字唔识读吖,知就知兮係平时我哋讲嘢时候都带有,但係转咗文字就唔识距嘞!!!

有冇视频教学吖?好似翡翠台嗰档“最紧要正字”嘅节目咁就好嘞!!!

我话字体嘅问题系指我哋发贴时候嘅字体吖,我估如果用宋体字睇落比较舒服小小咯,依家呢个应该係楷体字啩!!

QUOTE:
以下是引用highyun在2007-2-7 20:23:53的發言:
你試下用輕鬆粵拼輸入法啦。另外,啲字體你具體係指邊方面唔好睇呢?

呢位大佬,边处有你讲嘅粤拼输入法吖?依家比煲冬瓜洗咗脑,搞到自己嘅母语都唔识点拼添,真係麻轮烦!!

輕鬆粵拼輸入法2.1版:http://www.cantonese.asia/Soft/2006/200605/Soft_20060513104337.html

粵語拼音嘅教程請睇:http://www.cantonese.asia/school/2006/200604/school_20060426112549.html

春節之後輸入法會推出3.0新版,請密切關注。

QUOTE:
以下是引用我係罗定人在2007-2-8 13:02:31的發言:

嗰论坛好鬼中意吖,不过入边有D字唔识读吖,知就知兮係平时我哋讲嘢时候都带有,但係转咗文字就唔识距嘞!!!

有冇视频教学吖?好似翡翠台嗰档“最紧要正字”嘅节目咁就好嘞!!!

我话字体嘅问题系指我哋发贴时候嘅字体吖,我估如果用宋体字睇落比较舒服小小咯,依家呢个应该係楷体字啩!!

論壇嘅字體係細明體~

樓主淨係識普語拼音,噉就用著紫光先啦。好過全拼好多。