QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4881|回復: 4

[輸入法] 边度可以搵到打粤语字嘅软件

请问边度有专门打粤语字嘅软件?

Re:边度可以搵到打粤语字嘅软件

你系想揾“打粤语字嘅软件”定系“用粤语打字”嘅软件? 如果系前者,其实绝大多数输入法(包括好多个拼音输入法)都可以打粤语字; 如果系后者,就推荐使用本网嘅轻松粤音输入法,下载网址系 http://www.cantonese.asia/downloads/ec12_9xme.exe (windows 95/98/me) http://www.cantonese.asia/downloads/ec12_nt2kxp.exe (windows nt/2000/xp)

多谢highyun~~~,我係想搵用粤语嚟打字嘅软件~~~. 係啦,我想问下 "搞紧咩o野" 个"紧" 个正确写法係点呢,同埋读音係点, 唔该~~~~~

wai在2005-06-26 10:42:01說道:[br]多谢highyun~~~,我係想搵用粤语嚟打字嘅软件~~~. 係啦,我想问下 "搞紧咩o野" 个"紧" 个正确写法係点呢,同埋读音係点, 唔该~~~~~
紧 係簡體字。 緊 係繁體字。 普通話 jin 粵語 gan gen kan 搞紧咩o野 攪緊乜嘢

唔該哂,呢個網真係好好,讚~~~~~~~~~~~~~~~~~~