QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: highyun

2007年2月4號聚會小記

鄭秀文跳繩 ——吳震宇,笑到我碌地!!!!
好正呀!!!!!!!!睇相都感受到聚會個種快樂氣氛~~~[em02]
  禽晚太匆忙,得閒啲嘅時候都寫返篇感想。希望禽日參加過聚會嘅人都回帖寫低你對聚會嘅印象啦,就算寫一兩句都好。

2007.02.04粤协越秀公园聚会相片----阿恩版

圖片點擊可在新視窗打開檢視

由於圖片數量比較多,就唔係論壇一一貼出嚟啦,更多可以直接相冊睇!!

http://www.yupoo.com/albums/view?id=ff808081105d3d5501108c73b9c305a5

開會錄音下載:

http://www.51files.com/?1B106U3NAIW5K38THURS

補充一張,盧總帶頭發起嘅正字行動:

有幸參加,想用三個嚟字形容──好玩到爆。

最深刻印象

一:食煙一支接一支嘅SamKong,作詞勁到爆。

二:有個澳門籍中山大學生,連「觥筹交錯」都讀得啱,真係五體投地。

三:有個西關原居民,關於廣州風俗、廣州歷史通通爛熱於心,講到「鏟刀磨鉸剪」之典故,即令全場人為之嘩然。

QUOTE:
以下是引用highyun在2007-2-5 21:10:05的發言:

補充一張,盧總帶頭發起嘅正字行動:

呢层当然要啦!

我哋都有继承、保存同发扬祖宗留畀我哋嘅伟大文化传统嘅责任同使命感!

好彩我都仲趕倒尾場~呢次聚會真系好開心,學到好多o野.

哈哈,終于比我見到傳說中o既高人余sir啦~不枉此行

可惜來得遲,錯過左遊戲玩節,冇得睇多"檔"大戰,聽聞話Samkong o既"郭聞檔"幾勁嚇渦~

QUOTE:
以下是引用蓝色街灯在2007-2-5 22:20:30的發言:

哈哈,終于比我見到傳說中o既高人余sir啦~不枉此行

可惜來得遲,錯過左遊戲玩節,冇得睇多"檔"大戰,聽聞話Samkong o既"郭聞檔"幾勁嚇渦~

吓?唔係講緊我吓啩,我都算高人?我琴日同大家都講過好幾次啦,高人係小隱隱於林,大隱隱於市,唔輕易甚至唔會浮頭?。高人不露相,露相非高人也。[em12]

所以先至系"傳說中"o既嘛~ 不過余sir都唔使咁低.........................(此字振音1000次) 調既~~~講開又講,唔記得同你合影添~~

今次與各位接觸過後, 深感粵協藏龍臥虎,而且個個都有熱誠,此次活動亦十分有趣味和啓發性,很有意義!

我想講,影得我唔夠靚仔........

ps:西關原居民的確博學,勁!

QUOTE:
以下是引用馬萬千在2007-2-5 21:34:32的發言:

有幸參加,想用三個嚟字形容──好玩到爆。

最深刻印象

一:食煙一支接一支嘅SamKong,作詞勁到爆。

二:有個澳門籍中山大學生,連「觥筹交錯」都讀得啱,真係五體投地。

三:有個西關原居民,關於廣州風俗、廣州歷史通通爛熱於心,講到「鏟刀磨鉸剪」之典故,即令全場人為之嘩然。

Samkong兄係「林夕師傅」吖嘛;澳門嗰位仁兄論壇ID叫「月影」;西關兄就係本人力邀出席嘅「元老」,當年早已深為其妙語連珠所折服。

係呢,有冇人重記得西關兄對我出嗰條謎語補充嘅嗰兩句話?麻煩記得者post上嚟。

回覆:(继续微笑)鄭秀文跳繩 ——吳震宇,笑到我碌地!!!!

以前听过嘅版本系:曾华倩跳舞——吴振宇。

嗱嗱臨劃翻只龜先……

嗱, highyun,唔好話我唔撐你,

?

哇哈哈~~全部都好後生……簡直青春可人……

[em01]
QUOTE:
以下是引用诗诗在2007-2-6 14:39:18的發言:

嗱嗱臨劃翻只龜先……

嗱, highyun,唔好話我唔撐你,

哇哈哈~~全部都好後生……簡直青春可人……

[em01]

是的,我才十八歲

我第一次參加粵協聚會,畀我嘅感受就係個個都對粵文化有熱情,重見到好多高人,真係大開眼界。
好想再去香港见各位呀
QUOTE:
以下是引用poplar在2007-2-7 0:16:19的發言:
好想再去香港见各位呀

为何系好像再去香港呢??我哋聚会唔系喺越秀山咩?