QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4000|回復: 14

[文化對對碰] 关于外地人在广东不会广东话的原因

关于外地人在广东不会广东话的原因,1%是因为粤语本身的难度,远远超过99%是因为,广东人个个都会普通话,外地人又怎么会讲粤语,外地人就算讲广东话也会被人取笑,所以在广东学粤语的难度远远超过学英语。如果一个完全不懂英语的人,到了英国,试试一个月不是就可以沟通。

如果一个完全不懂英语的人,到了英国,试试一个月不是就可以沟通。

未必....據我所知有部分華人在海外幾十年都不懂英文

QUOTE:
以下是引用亂棍歐死越南仔在2007-2-5 2:07:03的發言:

如果一个完全不懂英语的人,到了英国,试试一个月不是就可以沟通。

華人都冇你咁笨。如果唔肯學可能終生都唔識講,仲有肯學嘅人又唔同啦,好快趣咋。
[此帖子已經被作者於2007-2-5 9:17:10編輯過]
QUOTE:
以下是引用亂棍歐死越南仔在2007-2-5 2:07:03的發言:

我識得一個廣東人,喺外國大,真係一啲英文都唔識喎(hello,ok嗰啲例外喇)。佢居然可以同鬼佬合作做生意(建築),而家賺到笑。我都唔知佢點同嗰鬼佬溝通嘅。

QUOTE:
以下是引用leon_jeng在2007-2-5 9:16:47的發言:

華人都冇你咁笨。如果唔肯學可能終生都唔識講,仲有肯學嘅人又唔同啦,好快趣咋。

你話如果喇!!邊有可能個個都肯學

用腦諗下喇越南仔

[此帖子已經被作者於2007-2-5 10:57:50編輯過]
QUOTE:
以下是引用亂棍歐死越南仔在2007-2-5 10:53:03的發言:

你話如果喇!!邊有可能個個都肯學

用腦諗下喇越南仔

喺海外,華人一般都好勤力嘅,棚民佬。冇你哋棚民咁偷懶嘅。

QUOTE:

多數係長期踎喺唐人街,唔需要講英語,所以唔識

樓主有道理。普語而家喺廣東係通用嘅,所以外地人唔識講粵語,正常。不過,我有個小小心願,我對著佢哋講嘢可以用返粵語。

北方嘅语言得嗰四五个音,要佢哋学有9个音嘅广州话当然有难度啦。

但系最主要系好多外地人本身都好自卑,喺广东唔敢讲广州话,因为怕会被人取笑,唔讲唔练自然就点都学唔识,而且我哋广东人又够热情好客,兼且本身修养好,主动讲番普通话去就佢哋,纵坏晒佢哋。

所以如果学日本噉样,外国留学生唔喺语言学校里面学好本土语言,就唔发工作证,唔可以外出兼职工作——噉样本地人嘅饭碗就唔容易被打烂,而且可以创造好多就业机会,外省人、外国人又可以学多一种语言,对于研究、推广广州话有莫大嘅好处,一举几得!

QUOTE:
以下是引用leon_jeng在2007-2-5 11:12:54的發言:

喺海外,華人一般都好勤力嘅,棚民佬。冇你哋棚民咁偷懶嘅。

哈哈,我又唔係棚民,你話我都無用

海外大把華人食綜援,你自己都認話一般人好勤力,但係無可能個個都係咁

QUOTE:
以下是引用亂棍歐死越南仔在2007-2-6 17:16:58的發言:

哈哈,我又唔係棚民,你話我都無用

海外大把華人食綜援,你自己都認話一般人好勤力,但係無可能個個都係咁

你真係唔係棚民?唔好同我講你係廣府人吧。

作為外來人,要學好一門"外語"最緊要有心

[此帖子已經被作者於2007-2-6 20:49:10編輯過]
QUOTE:
以下是引用卢总在2007-2-5 16:45:37的發言:

北方嘅语言得嗰四五个音,要佢哋学有9个音嘅广州话当然有难度啦。

而且我哋广东人又够热情好客,兼且本身修养好,主动讲番普通话去就佢哋,纵坏晒佢哋。

你中意讲普通话,唔关热情,好客,修养好,唔热情,好客,修养好既事

其实,愈系D中意同外地人讲普通话既人愈系D排外既人,D人一边同外地人讲普通话,一边同本地人讲返广东话,又谂点稳果D人老衬,而果D同本地人外地人都讲广东话既人反而系将外地人当做一家人

樓主發嘅帖內容比較籠統,分析又唔夠全面性,其實原因仲有好多,例如廣東政府嘅大力推普等等……

其實外省人講唔講粵語冇咩所謂,重要嘅喺我哋廣東人能夠喺中央大力壓制地區方言嘅形勢下,有較保護好我哋自己嘅母語就夠喇,又使咩諗咁多其它嘢啫!