QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 10313|回復: 6

[語義解譯] “煮重米”係咩 意思呀!

幫手解識吓!多謝晒!

可唔可以畀啲例句嚟睇吓呢,噉樣容易理解係乜嘢意思。

“今次我實煮重你米”->“這次我一定加鹽加醋上報你的所作所爲”
加大份量,下重注,添油加醋的意思
[此帖子已經被作者於2007-2-1 12:18:28編輯過]
煮重你米——今次你重唔大鑊?
要煮多一個人的米飯,當然也要用大一點的鑊了。
大鑊,大鍋也,粵語又指大麻煩,煮重你米的意思是說要讓你的麻煩越來越大,搞不好讓你捲包袱走人。
粵語有云:煮重你米,預咗你酒(走)。就是這個意思了。

樓主係咪應該用“唔該”代替“多謝”,事關“唔該”用喺人哋對你做咗啲乜後用嘅,而“多謝”係用喺人哋送咗嘢畀你之後。

參考:

「多謝」同「唔該」可唔可以混用?

http://bbs.cantonese.asia/dispbbs.asp?BoardID=108&replyID=20494&id=2779&skin=0

[轉貼]「唔該」與「多謝」

http://bbs.cantonese.asia/dispbbs.asp?BoardID=108&replyID=10860&id=1289&skin=0

的确系吾可以混用,根本系吾完全相同。