QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 14473|回復: 18

[詞彙及文法] “le5fe5”嘅正字

講人外表好隨意嘅“le5fe5”應該點寫呢?同埋我所標嘅音有冇錯呀?

褦[上非下牛]

褦襶

厲?

le5 fe5 冇錯係噉讀。俗寫為“哩啡”,

正字為殺人王講嘅“厲(le5)”。

fe5,我估係??”。

[此帖子已經被作者於2007-1-18 6:45:25編輯過]

? 就係本字

"?"音"匪"本意為耕田,粵語中嘅fe5呢個動作就係指好似耕田咁,將一块块泥土翻開(鬆)

同le5 fe5意思相同嘅,重有一個lau6 bau6,正字又係點寫呢?

唔好意思,年紀大咗容易唔記得嘢,喺度 saa個冧 先。

lau6 bau6我初入協會之時已問過,因為無100%嘅答案,自己就將此詞記錄在案,等日後有足夠資料再作攷證.

後來經過查閱,正字應該係"婁/瘻務"

"婁"者,空也.又有虚弱同母豬嘅意思.又,說文話:"一曰婁,務也。" 務"為何物?【爾雅·釋詁】務,彊也。

因此"婁務"兩字原來意思應該係話人愚鈍,不靈醒.

<廣州語本字>有一條曰:"婁務者愚也"

<廣州方言詞典>記錄為"瘻bou6". "瘻"肥胖,臃腫之意,一樣通.

而"務"(mou6)何以讀bou6?其實只要大家細想"b-"同"m-"都係閉唇音,而古今詞好多時都相通.如:"剝"字古時可讀"mok"又可讀"bok".粵語今讀"mok7"但普語定為"bo".

又如"背"字粵語可讀"bui3"但古音讀"me1"(背字為"孭"字的本字",國語定為bei)."務"字古音接近bou6

"婁務"一詞源甚古,因此用粵語之"婁務"為古音之存遺,讀若"漏婄"

大家如有不同見解,非常歡迎發貼指教,一同討論

[此帖子已經被作者於2007-1-19 11:39:02編輯過]
QUOTE:
以下是引用highyun在2007-1-18 22:02:43的發言:

唔好意思,年紀大咗容易唔記得嘢,喺度 saa個冧 先。

“?saa個冧”係咩意思呀?

QUOTE:
以下是引用highyun在2007-1-18 21:50:05的發言:
同le5 fe5意思相同嘅,重有一個lau6 bau6,正字又係點寫呢?

睇漏咗你前面嗰橛,唔好意思

如果係同le5fe5意思相同嘅lou6bou6就唔係"婁務"而係"??鏉"

呢個詞本意係生銹咁解,粵語引申作為不潔.

因此粵語中稱人le5fe5邋遢為"??鏉"

話人"愚鈍不機靈"為"婁務"

「le5fe5」殺人王先生好似畀到個正字 「厲 ?」,我電腦睇唔到,唔該有無人可以講畀我個字嘅結構呢?

"婁務"係咪讀 「嬲踎」呀?

「lau6 bau6」我嘅電腦凈係睇到 "??鏉",又可唔可以講個結構俾我睇呢?唔該﹗
廣東俗語考 釋性質 不潔曰 「金屚」鏉 ,應該係呢個啩?

重有 一開始就話不潔曰 齷齪,曰 邋遢,但唔見 污糟,唔通 齷齪 就係 污糟 ?
又曰藞「艹   
                磋」,會唔會係 laa 5 zaa 2   揦 5 渣  2  ? laa 5 zaa 2 手段,即係污糟邋遢 手段。

「「金屚」鏉」從音義推敲,應該系我哋而家講緊嘅laau4saau4:音撈4睄4:解不潔」喺廣東俗語考提到嘅本字。可惜 「金屚」字全拼打唔到。

例句:爾個人好「金屚」鏉,唔沖涼就瞓覺。
我估是「咧啡」le5 fe5

「咧啡」一睇就知系借字。

字典中有意義相同嘅詞「褦襶」,音「le5嗲」,解:衣服粗重寬大,既不合身,也不合時。比喻不曉事;無能。

「le5」嘅本字肯定系「褦」,因音義合(也有其他讀音),不懂事也。
「fe5」嘅本字好難確定,字義應有衣服瘸痢(騎籬)嘅意思,有可能系以下其中一個:

「襶」,音嗲。全拼拼音:dai
「袚」, 康熙註音沸,蠻服也,蔽膝也。全拼拼音:fu。
「衤弗」, 康熙註同「袚」。全拼打唔到。
「裶」, 康熙註音飛,衣長貌,曳衣貌。全拼拼音:fei。

畀你會用邊個?「褦襶」、「褦袚」定系「褦裶」。

「藞䕢」係 laa 5 zaa 2。 亦可以寫成「藞苴」,都系本字,即系用「發爛苴」個「苴」。

藞苴手段,即係齷齪邋遢嘅手段。
我同意「齷齪」就係「污糟」,鬼叫粵語冇入文,尐字好易畀人忘記。到需要嗰陣想寫又寫唔出,唯有斷估借字,「污糟」又借得几有意思,多數系傳媒所為。

我了解嘅「嬲踎」(大多數人嘅發音系「兜踎」),系形容生活好霉,甚至冇錢開飯,要買、當、借度日。本字唔識,有可能系「婁務」,但意義同我所知有別。唔敢亂講。
捩唿?