QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6278|回復: 22

[其它] 粵語粗口討論(18歲以下免入)

女生殖器廣東字寫係“閪”仲有男生殖器(cat5)廣東字係點寫法嘅?

[此帖子已經被highyun於2007-1-20 18:27:51編輯過]
  以前嘅資深網主Anl曾經就呢兩個字展開過探討,佢就堅持認為hai1寫作「屄」,cat5佢就重未探究到。

「閪(?)」係韓國漢字,失物噉解。後嚟香港以音近借用。唔係本字。而「屄」應該就係B」,例如「撈」、「傻」、「低」,均帶侮辱性質。

據《廣州方言詞典》對《集韻》引文:個hai1指女陰本字係噉寫:「尸」下面一個「旨」,電腦打唔出。

QUOTE:
以下是引用馬萬千在2007-1-17 21:10:17的發言:

據《廣州方言詞典》對《集韻》引文:個hai1指女陰本字係噉寫:「尸」下面一個「旨」,電腦打唔出。

打得出,屬超大字庫內嘅字,海峰五筆nxjd:「?」。

七 嘅正字其實係"勢"字

【韻會】外腎爲勢。宮??,男子割勢。

【韻補】叶式列切,音設

"勢"字一古音讀如"設"而粗口之"七"讀若"漆"實為"勢"字古音一音之轉也.

[此帖子已經被作者於2007-1-18 7:05:08編輯過]

屄 粵語唔讀B

讀"啤"

“屄” 粵語音“卑”。“hai1”係“bei1”嘅異讀音。

記得以前我亞伯寫個/cat5/係寫個“出”字穿過底嘅,但打唔出嚟!
????????閪

五個粗口後起俗字
[此帖子已經被作者於2007-1-18 11:32:47編輯過]
QUOTE:
以下是引用殺人王在2007-1-18 6:16:36的發言:

屄 粵語唔讀B

讀"啤"

我諗「屄」讀「啤」又係啲専家喺古書中以反切推出嚟啩。

但係現代人講「低屄」唔會讀「低啤」。一唔係就係「低B」個B另有其字。

咁以後打字鬧人,到底應該打「閪」定「屄」?還是「尸」「旨」??

引自黄沾《不文集》:

广东人称男人那话儿甚多呼号,其普遍者曰七,曰九,曰宾周。
其实这数名称,有分别:

七是大而软的,故称大而不当,不灵不活者曰笨七。
九是大而硬的,不应硬而硬者,叫戆九。

至于[宾周]云云,乃是小儿科东西:小而无用者也。

可惜啲字打唔到出囄!

呢個問題以前都已經喺Q群或者論壇討論過好多次,依然未有結論,重屢次搞到嗌交。
  有人認爲“屄”係本字,“閪”係生安白造出嚟嘅一個字,要用“屄”先啱。我嘅意見係“閪”就如“嘅”“佢”呢啲一樣,雖然唔係本字,但而家已經廣爲接受,就應該推廣呢啲字,而唔應該使用大部分人都唔識得嘅字。

——以上代表個人意見,唔代表粵語協會,費事又畀人話粵語協會唔專業。

QUOTE:
以下是引用馬萬千在2007-1-18 12:45:15的發言:

我諗「屄」讀「啤」又係啲専家喺古書中以反切推出嚟啩。

但係現代人講「低屄」唔會讀「低啤」。一唔係就係「低B」個B另有其字。

唔使專家反切呢個字都可以讀"啤"

就好似"嬭"字可讀"naai5"又可讀"nin1"一樣

不過後者而家少咗喇

QUOTE:
以下是引用zrb1017在2007-1-19 0:28:55的發言:
可惜啲字打唔到出囄!

??、??、??、??、閪、屌、屄

呢七個字用快意速成輸入法(形音混合嘅輸入法)都可以打到出嚟。

??apn、??afd、??ang、??apc、閪awh、屌sbd、屄sch

边个话男性生殖器广东话系读cat5咖?我本身是讲粤语嘅,但从未听过!男性生殖器广东话应该读“diao1”写作“屌”,普通话读作“diao3”。而女性生殖器读作“系1”,不是读“hai1”,拼音我就不会写了,总之系“系”的阴平声,写法可能就系楼上说嘅“尸”+“旨”。

QUOTE:
以下是引用chavy在2007-1-20 14:48:44的發言:

边个话男性生殖器广东话系读cat5咖?我本身是讲粤语嘅,但从未听过!男性生殖器广东话应该读“diao1”写作“屌”,普通话读作“diao3”。而女性生殖器读作“系1”,不是读“hai1”,拼音我就不会写了,总之系“系”的阴平声,写法可能就系楼上说嘅“尸”+“旨”。

非也、非也。

「屌」係動詞,「七5」係名詞。

未聽過?有冇搞錯。例:「我屌七你啊!」、「你條七頭啊!」、「碌七!」。

QUOTE:
以下是引用chavy在2007-1-20 14:48:44的發言:

男性生殖器系读「屌」,但粤语亦可读「?」「cat6」。
例如:戇cat6?

女性生殖器系读“系”阴平声,用本网粤拼即系「hai1」,
普通话读「bī」。
例如:屌你老母屄「hai1」(屌你妈的屄「bī」)

?,从尸从旨。《说文解字》尻也。《广雅》臀也。确实有「hai1」音,但系唔系女性生殖器,大家理解啦。

[此帖子已經被作者於2007-1-20 15:47:27編輯過]

楼上嘅馬萬千,你唔识就唔好乱讲,你讲“屌”系动词,只系名词作动词用,意思系指男性向女性施予性行为,就系英文的“fuck”咁解,读“diao2”。例如我哋平时讲嘅粗口:屌你老母。“屌”原来意思就系指男性生殖器,系名词。你查下字典就会明白!

[此帖子已經被作者於2007-1-20 19:41:52編輯過]