QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2296|回復: 7

[問音問字] "扯"字用法

"扯"(ce2)字好似有好多種意思同埋用法,唔該高手幫我總結同埋解釋下啦,唔該晒

最有粵味嘅講法咪講指「離開」嗰個「扯」囉,況且本字另有其字。其他意思就冇乜特別需要講囉。

粵語裏便“你ce2喇。”個ce2嘅本字係“誃”??。《說文解字》裏便話:“誃,離別也。从言多聲。讀若《論語》“跢予之足”。周景王作洛陽誃臺。尺氏切??。????

"扯旗",意指阴茎勃起,呵呵,又叫"偷柴".
QUOTE:
以下是引用Wai在2007-1-31 20:50:16的發言:

粵語裏便“你ce2喇。”個ce2嘅本字係“誃” 。《說文解字》裏便話:“誃,離別也。从言多聲。讀若《論語》“跢予之足”。周景王作洛陽誃臺。尺氏切 。

解释得好好啊!
甘个“栏(滚)”正确只字应该点写?
QUOTE:
以下是引用roblin100391在2007-2-21 22:52:10的發言:
甘个“栏(滚)”正确只字应该点写?

躝。。。
QUOTE:
以下是引用余OK在2007-2-24 22:39:16的發言:

躝。。。

應該係“蘭”字先啱。
?? 因為名酒“白蘭地”個“蘭”字係讀陰平laan1聲,加上俗語“天涯何處無芳草”,即係有地就有草,所以“蘭地”其實就係指“地”。而“蘭”字从艸部,正好同上面句俗語相呼應。我哋平時講“蘭地”正字就係咁,有音又有意思。
??? 加上荷蘭豆、荷蘭水、法蘭西都證明“蘭”字可讀陰平聲laan1