QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 33754|回復: 86

[視頻資料] 《犀牛俱樂部》精華--南越王墓&沙面--下載收藏

劉 天 賜
資 深 電 視 人 , 香 港 出 生 。 曾 任 電 台 、 電 視 台 及 電 影 公 司 編 劇 、 監製 及 顧 問 , 並 曾 於 TVB 及 電 影 公 司 任 行 政 工 作 。 現 為 專 欄 作 家 及 電 台 清 談 節 目 主 持 人 ; 著 作 包 括 《 小 寶 神 功 》 和 《 編 劇 秘 笈 》 等 。

陶 傑
原 名 曹 捷 , 香 港 出 生 。 曾 於 英 國 旅 居 十 六 年 , 期 間 修 讀 文 學 及 在 英 國 廣 播 公 司 任 職 。 回 港 後 於 報 界 工 作 , 現 為 專 欄 作 家 , 並 與 劉 天 賜 一 同 主 持 電 台 清 談 節 目 。 閒 時 喜 愛 閱 讀 、 旅 遊 及 寫 作 , 其 中 一 部 著 作 《 泰 晤 士 河 畔 》 更 獲 「 第 三 屆 香 港 文 學 雙 年 獎 」 。

劉 綽 琪
英 文 名 Patricia , 大 學 畢 業 。 曾 任 航 空 服 務 員 , 於 97 年 參 加 香 港 小 姐 競 選 , 並 晉身 決 賽 , 現 職 藝 員 。 幕 前 演 出 包 括 六 合 彩 主 持 , 電 視 劇 集 《 創 世 紀 》 、 《 大 喜 之 家 》 、 《 廟 街 ? 媽 ? 兄 弟 》 及 《 彩 色 世 界 》的 演 出 。 喜 愛 游 泳 , 網 球 和 壁 球 等 運 動。

QUOTE:
《犀牛俱樂部》係一個01-02年幾唔錯嘅綜藝節目,兩位文人加上一位聰明伶俐嘅美女主持,清談形式介紹好多唔同嘅特色文化,社會現象,而且重出外景當地實景拍攝,領略當地風土人情,有啲當年霑叔嘅《花fit新世界》(貌似呢個名啩,唔多記得,有知道嘅請提供)feel。今得閑無事,無聊睇到收集于次帖,方便同好收藏回味。

節目主頁地址 http://tvcity.tvb.com/special/thefeudclub/index.html

犀牛來由
想知犀牛俱樂部命名的由來?原來是有隱藏寓意的,就讓三位主持為大家娓娓道來!

在線/下載 鏈接
mms://media.tvb.com/asu/tvcity/special/thefeudclub/intro_300k.asf

注意:以上地址可從windows播放器打開直接播放或使用支持 mms 協議之下載軟件下載收藏觀看,下同。

西漢南越王墓

由今集開始, 一連三個星期, 三位主持會為大家介紹廣州風貌。 而今次賜官和陶傑, 就親自帶各位參觀「西漢南越王墓」, 當日割據一方的南越王, 怎樣從秦朝一直稱霸至漢朝, 最後被漢武帝一舉消滅呢? 讓他們娓娓道來!

遊客,如果您要查看本帖隱藏內容請回復

沙面風情

廣州原來有一個世外桃源名叫沙面, 這裡的建築物充滿外國風情, 因為當地昔日曾是英法租界。 這個地方還有什麼特別之處, 就等劉天賜、陶傑為你介紹!

遊客,如果您要查看本帖隱藏內容請回復

先放上以上兩段,其它容后再補上

PS:貌似某人曾經放出,有鑒于前,本人發帖都系好認真圖文并茂,再加上心得體會,而且整合一帖,唔算重复,反而係有益整合補充。

[此帖子已經被作者於2007-1-16 2:04:09編輯過]
先回覆一帖以占樓,方便日后可能使用,希望大家支持吓

噉都畀你搵到,我記得深夜有重播嘅。

好嘢啊!收藏!
QUOTE:
以下是引用Wai在2007-1-15 10:36:29的發言:

噉都畀你搵到,我記得深夜有重播嘅。

好难嘅咩,tvb网站啲精华咋,唔系电视节目录影啊

我都睇下先..
好嘢啊!收藏!
好嘢啊!收藏!
支持.介紹廣州 睇睇先
下載緊

check it out`

[em02]

DDD

D

想睇

我呀