QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5494|回復: 13

千千阕歌好听还是夕阳之歌好听?

大家覺得是陳慧嫻的(千千闕歌)好聽還是梅艷芳的(夕陽之歌)好聽?

[em09]

兩首都係出自同一旋律,詞都寫得好好,各有各好聽,各花入各眼,好難定奪邊首好聽啲,千千闕歌就流傳廣泛啲,夕陽之歌就曾係勁歌金曲金獎,各有千秋。

我覺得《千千闕歌》更經典,不過睇落又覺得《夕陽之歌》填尐詞比《千千闕歌》好。

本人兩首都咁中意。但更喜歡陳慧嫻,覺得佢尐歌真係好經典,同埋張學友。我中意舊歌,有興趣一齊探討下?

呢两首歌曲,梅姐同慧娴都分别演绎得好正!不过个人感觉就倾向钟意“千千闕歌”多啲。
  其實我開始係知道慧嫻嘅《千千厥歌 》,後尾先知道阿梅嘅《夕陽之歌》,因爲我鍾意慧嫻多啲,所以一直鍾意《千千厥歌》多啲。
  不過阿梅臨離開之前個演唱會,最後唱咗呢首《夕陽之歌》,而且話“夕陽無限好,只是近黃昏”,個意境真係好悲,我當時聽佢唱都聽到眼濕濕,從此鍾意埋呢首。所以,我而家兩個版本都好難取捨。

不都是抄日本的嗎>>??

梗系陈慧娴噶受欢迎同好听好多,由于声线五同,歌词五同,唱出黎噶feel都好五同,<<千>>比较抒情,<<夕>>比较黯然神伤,但系当年香港<<千>>噶受欢迎程度的确系劲D,况且宜家<<千>>仍然系大陆手机噶热门铃声,好多讲国语噶都识唱噶.

千千阕歌更好听

尤其是在其他省份,千千阕歌很多人都喜欢,而夕阳之歌很少人听过。

原帖由 歌神粉丝 於 2007-12-11 10:15 發表 千千阕歌更好听尤其是在其他省份,千千阕歌很多人都喜欢,而夕阳之歌很少人听过。

對稱兄:歡迎你光臨本論壇!

得閑就多啲過嚟捧場啊

I   like   priscilla  chan
我喜欢陈慧娴的千千阙歌,但是更钟意哥哥张国荣翻唱的千千阙歌!!!
两首都唔及Blue Jeans嘅《无聊时候》好听!
我嘅感覺同Highyun相若,感覺兩者各有千秋。
陳慧嫺2月份將有活出生命part2演唱會,將翻唱部分別人的歌,十分期待佢嘅演出。
都中意~~比较中意D经典粤语歌~