QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3224|回復: 12

一個做得幾好嘅粵語仔部落

http://ou1314.blog.hexun.com/p16/default.aspx

在爲我嘅仔仔搜兒歌嘅時候,無意中揾到嘅,覺得幾好,所以介紹比大家,有興趣去體體!

真係有好多首粤语儿歌啵,感觉好亲切、好有趣。多谢楼主推荐!THANKS!

很好,多谢

收到
勁掛住屋企,勁掛住廣州

兒歌....我喜歡....

不如我們向兒歌出發.......也是勵志歌詞為先...

向兒歌出發——Good idea!

好想寫返啲地道嘅粵語兒歌,不過今日嘅心境已經好頽,可能寫唔出清新嘅兒歌仔喇。

個腦入面突然有少少嘅兒歌FEEL添,有種重返童真嘅感覺,睇怕近日好可能又要寫啲嘢玩下嘞,哈哈。

highyun,? >>? 點解心情頹?? 希望只是天氣影響.

samkong.>>? 好丫.....我覺得好好玩..我都沒有真正唱過兒歌.

我表姐昨日聽了我的歌, (她是第一次聽我的歌 ^^) 她提議...不如我們製作一些兒歌, 把它傳到各處小學, 給小孩子多一點正面信息. (不要年紀小小就唱 "爛泥"..)?..

我諗諗下...都幾得意渦...我都無諗過添...

如果要做的話, 咁我就覺得....我地係咪要改過中文名?

咁...我叫 豆豆姐姐...咁你們叫... 微笑哥哥....伍哥哥....仲有 highyun..samkong...lhk...改甚麼中文名啦.....

只是構思....

哈哈,豆豆姐姐,你嘅提議好出位,亦好有意義,其實真係可以諗下架

啲細路仔可以叫我另一個ID:Ungoo(鶯咕)

[em07]

兒歌呢個idea真係好好~~不過寫落可能都幾考人

小朋友可以叫我浩仔哥哥。

QUOTE:
以下是引用highyun在2007-4-23 22:00:55的發言:

哈哈,豆豆姐姐,你嘅提議好出位,亦好有意義,其實真係可以諗下架

啲細路仔可以叫我另一個ID:Ungoo(鶯咕)

[em07]

果然不出我所料,Ungoo果然系highyun嘅另外一個ID,抵死粵語網之父。[em07]

我最中意听噶啦