QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3446|回復: 10

[詩詞歌賦] [原創]詩詞賦

改咗之後係通順啲喎。

寫多啲詩詞歌賦嚟論壇喇。

唔知有冇啲現代詩嘅創作呢?

《臨江賦》

寒風夜 泛舟江湖賞明月 孤獨困惑湧心間

故國事 幾多回顧傷心處

牡丹凋謝 秋葉破碎已成夢

《秋葉歌》

夢未央 哀情響徹帝王牆
殘月夜 摯愛卻成宮廷物
揮灑書卷焚墨色 江山幾度易君皇
金鑾殿内堆屍骨 衣冠膝下無黃金

[此帖子已經被作者於2007-1-11 0:45:45編輯過]

非常佩服作者,能够寫得出呢兩首詞,文學修養都唔淺。

但呢度並非個個都有水平讀懂兩首詞,未知作者可否對其中嘅背景以及意境作簡略嘅說明?

睇咗你首《秋葉歌》,啲調好悲喎。你係唔係睇完《黃金甲》先嚟寫o架?

《臨江賦》好懷舊喎。“寒風夜 泛舟江湖賞明月”。而家重有幾多人鍾意撐艇仔呀?

支持原創。

夢未央 哀情響徹帝王牆
殘月夜 摯愛卻成宮廷物
揮灑書卷焚墨色 江山幾度移君皇
金鑾殿下堆屍骨 衣冠膝下無黃金

其實就是描述我自己所構思的一個屬於自己思想的小説,描述一個非常淫亂而又道德淪喪的時代。朝廷内外不顧老百姓死活而沉迷享受之中,主人公是朝廷内大臣的兒子,由於君臣之間的道德體系尚且存在他的心裏,對此他唯有守護君臣之義而眼看著自己心愛的女人離自己而去。天下騷動了,有才之士紛紛起義。從而把中國引向亂世,宮廷内部又出現父子反目成仇,奪位之爭。金鑾殿内刀槍四起,烽煙彌漫。而朝廷之外的人更加喪失原本中國所有的道德體系,已經不以恥辱為恥辱了。其實我想映射便是.....(不好說,看著這些或許你們會明白我所想映射的是什麽..)

[此帖子已經被作者於2007-1-9 13:27:34編輯過]

你係唔係睇咗《滿城盡帶黃金甲》先寫o架?

如果好似你寫成噉,就真係大災難囉。

....當時也有聯想到《黃金甲》

唔怪得睇落咁似黃金甲齣電影。

“江山幾度移君皇”
呢度用“移”好定“易”好?“移”有冇特別含義?

另外“金鑾殿下堆屍骨”呢個“下”改成“上”或者“內”會唔會更好?唔使同後句嘅“下”重複。

QUOTE:
以下是引用highyun在2007-1-10 21:14:30的發言:

“江山幾度移君皇”
呢度用“移”好定“易”好?“移”有冇特別含義?

另外“金鑾殿下堆屍骨”呢個“下”改成“上”或者“內”會唔會更好?唔使同後句嘅“下”重複。

嗯。。確實改了是不錯些。。謝謝....highyun..所提建議

哈哈..現代詩就別了。。我可寫不出....

我靜雞雞甘黎......

[em01]
[此帖子已經被作者於2007-1-11 12:59:53編輯過]