QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 42518|回復: 19

[詞彙及文法] 起尾注、標松柴、食夾棍、過一棟

起尾注,標松柴,食夾棍,過一棟有什麼分別?
[此帖子已經被余OK於2007-6-28 21:07:22編輯過]
  除咗「食夾棍」其他一律未聽過,恕難解答。
  既然同食有關,應該係:起尾「箸」啩?

食夾棍嘅"夾棍"係以前嘅一種刑罸."夾棍"係用兩支棍夾,雙管齊下,兩面皆傷.

粵語嘅"食夾棍"即係兩面通殺之意

例如,一個地産經紀,買賣家都收佣,咁佢就係"食夾棍"

過一棟意思就如普語的"擺你一棟"

意思同"跣人一穫"差唔多

[此帖子已經被作者於2007-1-7 5:21:03編輯過]
殺人王的見解正確...............
起尾注,本是賭場騙財的一種手法,莊家一開始先輸給某個賭徒,然後在旁邊假裝閑家的同夥就不斷地引誘或用激將法誘使其下重注,當賭徒傾囊而出時,就一鋪清檯,此即是起尾注。
現在指一次過連本帶利,被人席捲一空。

剽(讀“標”音)鬆柴,本指在綑紥得不緊的柴捆中抽取柴爿,引申指竊取公家的財物,也就是貪污。粵語還有一個與其同義的詞——穿櫃桶底。

食夾棍,夾棍是古代一種刑具,又稱“三木”,由宋代的“夾幫”和“超棍”兩種刑具的結合發展而來,簡單而又殘忍,又不容易引致死亡,的確是中國刑具中集大成者之極品,居家旅行、逼供拷問的必備用品。一但加刑於身,上下皆血肉模糊。黑語“血”即是錢,故“食夾棍”即左右得利,上下見血(錢)。

過一棟,麻雀術語,如果懷疑有人出老??(音“千”),可以要求過牌,一般是過三棟,這樣牌就亂了,誰都很難得利。(也就是《雀聖》裡的麻雀十大金句中的第三句“牌衰過三棟”)
如果祇是過一棟的話,自己裝好的牌反倒益了別人。
所以“俾人過一棟”本指想搵別人笨反俾別人搵笨。不過現在的人使用時一般祇作“俾人搵笨”解。

剽鬆柴 我真係未聽過

起尾注我一直認為係起人未袋,原來起源都係賭場....明白!!

剛剛查了一下書,更正一下之前的說法,
“標松柴”應作是“飆蟲柴”,
飆,扶搖風。扶搖即向上之意,粵語指向上冒即謂之“飆”,如“飆冷汗”。
“飆蟲柴”即生蟲的柴木,生蟲的柴木容易折斷,故引申指靠不住。
本來是舊時商鋪指那些與客人勾結,少收客人的錢,再從客人處得到利益的伙記。

另外,“穿櫃桶底”即是指管錢的收銀或帳房自己竊取櫃檯的錢。

現在即不分得這麼清楚,都指貪污。

剛纔有點望文生義了,因爲詞義是貪污,所以就主觀地以爲“標”即是“剽參(綁架)”的“剽”,(《集韻》??遙切,音標。),再加上因簡體字的影響,故亂解釋一通。
查了一下掌故,纔知道出處,跟手寫了出來,希望大家不要爲我所誤。

樓上係指“飆蟲柴”即係“飆蟲出嚟嘅柴”定係“沿住一條生蟲嘅柴向上(扶搖)爬”?

都係賭場術語

另外“過一戙”唔係“過一棟”

飆蟲柴,過一戙,周星馳嘅算死草裏面有
dddddddddddddddddddddddd

受教

我以為呢個問題比人删左,原來係度,夢星羽真係有料到

以下是引用羊城惜花人在2007-2-1 16:30:23的發言:

都係賭場術語

另外“過一戙”唔係“過一棟”

哈哈...你唔係好反對用正字咩?

"過一戙"唔一定啱,雖然"過一棟"都未必準確.

"戙"係指"木長而直"或"船纜所繫".白話"戙"字多解作"船所繫之木",因河流小舟泊岸,船伕要用繩纜綁船,有時河水氾濫,水流甚急,連岸邊嘅"戙"都自身難保,左搖右擺,所以,以前廣州人就有"西水戙,岌岌貢"呢句口頭禪.意即"唔穏陣,靠唔住".

"過一棟","擺人一棟"皆出自賭場術語,自與"木長而直"或"船纜所繫"之"戙"無關.正寫為"幢"字.

幢 指層疊累積成嘅立方體.打麻雀同天九嘅牌,係一隻一隻重疊而成嘅"幢"而非"戙喺度"嘅"戙"!!!!!!

[此帖子已經被作者於2007-8-6 18:05:11編輯過]

原帖由 羊城惜花人 於 2007-2-2 00:30 發表 都係賭場術語另外「過一戙」唔係「過一棟」

讲麻雀就系过一栋。

生虫拐杖——靠唔住
好开心,又学到一啲嘢。
起尾注,食夾棍聽過,另外兩個就真系冇聽過,學到嘢,多謝曬D高手!
電視經常講…