QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3011|回復: 4

[建議]睇《粵協Q群探討:粵協何去何從》有感

其實我就唔喺話有好多嘅感想要發表,只喺想對其中嘅一啲問題發表一啲意見唧,就喺關於嚟粵協學粵語嘅廣州人、廣東人比較少嘅問題!!

我自己本身唔喺一個學文學嘅人,對文字、文學方面研究唔深,對好多嘅文章、詩所表達嘅意境都未能深刻體會,重停留喺理解同明白嘅層面上。但對粵語同廣州我有強烈嘅認同感,好想了解更關於粵語同廣州嘅過去同更深入嘅了解。雖然都有聽講過粵語拼音,粵語喺有九種聲調,但一直都苦於唔知應該喺邊度學。喺一次偶然嘅機會下,我知道咗有“輕鬆粵語輸入法”依樣嘢,然後我了解咗粵拼,大概掌握咗點用,感覺上對粵語有咗深一層嘅了解(感覺上,唔知喺未真,呵呵~)。雖然我依家並唔喺以粵拼為主要輸入法,但佢都幫助我唔少,我仲可以用佢嚟學好多識讀唔識寫嘅字。

咁我覺得一樣咁好嘅嘢,當然唔敢獨享啦,於是就將佢發去一個相對比較多廣州人嘅論壇到,同大家分享嚇!!雖然都有人認為唔錯,但更多嘅人認為,我已經可以用其它方法打廣州話,唔需要再諗太多。於是我就講,用依個輸入法,唔單止喺可以輸入廣州話咁簡單,更重要喺可以等大家學習到粵語嘅正確發表同書寫方式,但我覺得好似唔喺太多人明白我想發達嘅嘢羅!(唔知喺未我表達得唔好啦...)

原貼地址:http://www.77go.cn/read.bbscs?bid=122&id=2028732&page=1

好多人都認為,我已經識講、識寫粵語,無咩必要要再學,或者講唔知重有啲乜嘢關於粵語嘅嘢可以學。

其實,要推廣粵語,要將粵語發揚光大,並唔喺只喺為粵語而粵語,更重要嘅喺我哋嘅嶺南文化!!!粵語,喺我哋嶺南文化嘅一部分,如果只有粵語,而無咗我哋嘅嶺南文化,粵語就只喺一個有軀殼,無靈魂嘅語言,消失之期亦不遠矣。當然,我哋暫時嘅能力可能重未可以去推動嶺南文化,但我哋要推廣粵語,就應該配合我哋本身獨有嘅文化嚟進行推廣。先將大家嘅眼球吸引過嚟,引起大家嘅興趣,等大家心中都有一種共鳴同認同,有咗共鳴同認同先可以更好咁繼續一下步嘅學習。

我建議可以從以下一啲方式吸引更多嘅人嘅注意力:

?? 廣東歇後語

?? 粵語講古

?? 我哋細個果時嘅童謠

?? 類似《羊城度度有段古》咁樣嘅歷史介紹

其實以上嘅嘢,都會喺一啲粵語區嘅論壇,久唔久見到有人會發啲出嚟,會引度唔少人嘅共鳴,但佢哋發出嚟嘅都比較簡單,無詳細嘅解釋。好似歇後語,依家嘅人就只知道“阿茂整饼----无果样整果样“,但點解會喺咁嘅意思呢?就唔知啦。我哋就可以以依個為切入點,對歇後語嘅來歷進行解釋,對其中嘅一啲難點嘅字標注,著重解釋、讀音等等,就可以引起大家嘅興趣。粵語講古嘅,我哋可以收集一啲以前講古嘅錄音,以廣播劇咁嘅形式喺網上廣播,然后对每一回嘅難讀、難寫、難記(總之一啲重點嘅地方啦)嘅字進行解釋,每一篇文章就对应一回進行解释,可以增加大家嘅學習興趣。童謠亦都喺,細個嗰時就淨喺識唱識講,就唔知點寫,寫出嚟,等大家都知。做一啲類似《羊城度度有段古》咁樣嘅歷史介紹,可以等大家知道某啲字,原來喺咁樣嘅來源,或者某啲嘢點解會咁叫,又到底喺點寫!

以上都喺我個人嘅一啲小小嘅意見,希望對協會有用啦!!!

樓主一片熱忱之心自當銘記於心並以之為激勵之動力。

其實樓主所講嘅歇後語,童謠,俗語等等內容,我哋網站都有收錄咗好多資料,我唔敢話互聯網之最,但起碼係資料較爲齊全嘅一個地方。

不過要發揚返呢啲優秀文化,就唔係一朝一夕嘅事,亦唔係一兩個人可以做到嘅,我哋而家就係比較缺乏人手,一時之間兼顧唔到咁多嘢。樓主對粵語一片熱情,若唔嫌棄陛會淺陋,不妨考慮加入我哋嘅管理層一齊爲發揚粵文化努力。

QUOTE:
以下是引用highyun在2007-1-4 21:13:15的發言:

其實樓主所講嘅歇後語,童謠,俗語等等內容,我哋網站都有收錄咗好多資料,我唔敢話互聯網之最,但起碼係資料較爲齊全嘅一個地方。

不過要發揚返呢啲優秀文化,就唔係一朝一夕嘅事,亦唔係一兩個人可以做到嘅,我哋而家就係比較缺乏人手,一時之間兼顧唔到咁多嘢。樓主對粵語一片熱情,若唔嫌棄陛會淺陋,不妨考慮加入我哋嘅管理層一齊爲發揚粵文化努力。

好多謝你嘅賞識啊,不過我驚我暫時未擔得起咁嘅重任~~不過我都繼續為推廣粵語出我自己嘅一分力~~

最緊要喺有用得到嘅地方~~

樓主真係熱心人士!!

好多建議都好好...