QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3168|回復: 10

[八卦時聞籮] [推薦]好書推薦2---廣州語本字

<廣州語本字>為粵語研究先驅詹憲慈先生於民國十三年所成,是為粵語本字考究的權威之作.

本書共42卷,1405條係用作者手稿直接影印出版,(我現在一有時間就用鋼筆臨摹此書...)並且根據內文編制目錄,以便翻閱,此外,由於書成於20世紀初,當中保留了不少當時通行的廣州詞語,資料實屬珍貴。<正字正確>有不少資料都為引用此書.

<廣州語本字>絶對為粵語愛好者的收藏好書之一!不過成書年代久遠,內容較深,初哥慎買.

(粵語初哥請參見此貼http://bbs.cantonese.asia/dispbbs.asp?boardID=111&ID=4408&page=1)

吾友人於香港幫吾購得此書,因此相信此書在香港各大書店匀有售,不過價格會比較貴.

[推薦]好書推薦2---廣州語本字

[此帖子已經被作者於2007-1-4 4:33:33編輯過]

你就好喇,買咗呢本書。

果然係好書。

我都好肉痛?......幾百文...

不過都值嘅!!!因為真係好全面,本書成本字典咁厚,有牌睇

我見協會余OK有閒心同恒心,將"廣州方言詞典"抄錄上協會....有機會可以慢慢抄"廣州語本字"服務一下廣大網友

殺人王,唔肉痛點會有好嘢呢?

嘩,好喎,將“廣州語本字”摘錄上嚟論壇畀啲粵語學好者睇。

家陣對你嘅門派有啲好感喇。

[em01]

講起都殘愧,當年我唔捨得買,就從圖書館借咗呢本書逐頁逐頁噉影,用咗差唔多成日先影晒同整理好啲圖片,重刻咗張碟畀阿余OK添。其中有好幾頁影得好蒙架,我重擔心睇唔清啲字,而家好喇,第日邊個字睇唔清可以問返阿黨魁。

如果大家有興趣,可以合作將書本內容敲成電子版,再校對,出一個電子版,版權歸原所屬者。

[此帖子已經被作者於2007-1-5 13:41:03編輯過]
QUOTE:
以下是引用highyun在2007-1-4 21:00:35的發言:

講起都殘愧,當年我唔捨得買,就從圖書館借咗呢本書逐頁逐頁噉影,用咗差唔多成日先影晒同整理好啲圖片,重刻咗張碟畀阿余OK添。其中有好幾頁影得好蒙架,我重擔心睇唔清啲字,而家好喇,第日邊個字睇唔清可以問返阿黨魁。

哈,唔怪得佢話有光盤版

知識財權問題嚴重吖......

私人用途可以酌情嘅。

几百...本來仲打算買..但喺我學生哥,邊有佄多
今日問人借咗嚟睇咗吓。真係正。

我希望搞本电子版的