QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5757|回復: 7

[問音問字] “燙”這個動詞國內廣東人怎麼說呢﹖

重有個 燂?字????好似燂干件衣服??? 就用燂 喇

“燙”這個動詞國內廣東人怎麼說呢﹖例如﹕開水燙了手。

「焫」,naat3音。
唔系话?? "luk6"亲手架咩
“燙”對應嘅粵語可以係「焫」,naat3,“淥”luk6, “?hing3
QUOTE:
以下是引用Wai在2007-1-1 18:43:05的發言:
“燙”對應嘅粵語可以係「焫」,naat3,“淥”luk6, “?hing3

我地越南既廣東人一般系講/naat3/ 同埋 /luk6/ 好少講/hing3/ 幾時講到摞果D冷送去熱一熱(國語系“餾一餾”)先講系 hing3 一 hing3。無論如何都系好唔該各位鄉親朋友甘熱心既幫我解答左好多問題。日後有機會返去廣州希望能見大家一面﹐飲返早茶傾下計者。
QUOTE:
以下是引用leon_jeng在2007-1-1 18:56:45的發言:

我地越南既廣東人一般系講/naat3/ 同埋 /luk6/ 好少講/hing3/ 幾時講到摞果D冷送去熱一熱(國語系“餾一餾”)先講系 hing3 一 hing3。無論如何都系好唔該各位鄉親朋友甘熱心既幫我解答左好多問題。日後有機會返去廣州希望能見大家一面﹐飲返早茶傾下計者。

歡迎歡迎!

焫、淥、?三個詞都係好地道嘅廣東話詞,嚴格嚟講,三者係有些少分別嘅。

“焫”側重嘅係接觸到高溫固體嘅情況;“淥”係接觸到高溫液體,特別係滾水;“?”係冇直接接觸嘅,用現今嘅科學詞語就係熱輻射嘅方式。