QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3523|回復: 12

[語音探討] 「粒」字發音疑問

一直認為雖然現代粵語n、l聲母之分經已消失殆盡,但若果想重拾前人牙慧,利用普語發音推敲即可,不過發現有例外,如「粒」字,普語發li4,標準粵語發nap1。究竟重有冇更多普粵n、l唔對應嘅例子呢?請高手指教。

我记得有嘅,但一时间唔记得边只
l、n互換嘅例子我記得重有,不過一時諗唔到。另一個例子就係國粵語前後鼻音調亂嘅。例如“拼”國語pin,粵語ping1;“勁”國語jin,粵語ging6 。
QUOTE:
以下是引用highyun在2007-1-12 21:07:48的發言:
l、n互換嘅例子我記得重有,不過一時諗唔到。另一個例子就係國粵語前後鼻音調亂嘅。例如“拼”國語pin,粵語ping1;“勁”國語jin,粵語ging6 。

「勁」嘅國語係多音字:jin4同jing4係唔同意思。

QUOTE:
以下是引用余OK在2006-12-31 23:35:35的發言:

一直認為雖然現代粵語n、l聲母之分經已消失殆盡,但若果想重拾前人牙慧,利用普語發音推敲即可,不過發現有例外,如「粒」字,普語發li4,標準粵語發nap1。究竟重有冇更多普粵n、l唔對應嘅例子呢?請高手指教。

「弄」字, 普语声母为 n, 粤语声母为 l.

QUOTE:
以下是引用lhk在2007-1-14 17:13:15的發言:

「弄」字, 普语声母为 n, 粤语声母为 l.

「弄」字普語為多音字,戲弄nong,里弄long。

諗 ngam? shen
QUOTE:
以下是引用Lucciora在2007-2-11 12:38:03的發言:
諗 ngam shen

“諗”字粵語普遍係讀“nam”但你試下用粵拼打“sam”一樣打得出~

噉就淨得“粒”字啦

唔係l、n唔對應嘅,聲母清濁唔同就有唔少

例如:鄙,普通話讀作“比”,廣州話讀作“皮(陰上)”

以破閉音嚟比較嘅話就好鬼多
QUOTE:
以下是引用余OK在2007-1-14 18:15:37的發言:

“里弄”是从江浙引进过来的词,普通话本身弄,就是读nong,这是普通话不同古音之处。
QUOTE:
以下是引用余OK在2007-1-14 18:15:37的發言:

“里弄”是江浙地区的借词,北京话本身就只有nong一种读音,这是普通话不符合古音之处。