QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 9456|回復: 20

[語義解譯] 廣東話中的“穀爆春袋”是什麼意思﹖

QUOTE:
以下是引用highyun在2006-12-31 0:38:41的發言:
我都聽過,不過唔敢肯定咩意思,唔知係咪“榖氣”嘅意思。

就系啦﹐呢度既“穀”就系“穀氣”(=生氣)啦﹗仲有“爆”就系“爆炸”既意思。

我都聽過,不過唔敢肯定咩意思,唔知係咪“榖氣”嘅意思。

意识不良耶~~

QUOTE:
以下是引用吾讲正字在2006-12-30 21:23:34的發言:

意识不良耶~~

0甘究竟系咩意思者﹐又話意識不良﹖[em01]
廣東話中的“穀爆春袋”是什麼意思﹖[em04]
  以前聽過吓,一時都唔記得形容乜添。
係唔係形容好急尿?
春袋穀唔爆就会穀精上脑嘎啦,呵呵.
【春袋】其實喺米真喺指代【陰囊】啊?
QUOTE:
以下是引用豬仔包在2007-2-1 17:44:22的發言:
【春袋】其實喺米真喺指代【陰囊】啊?

装春子的袋就是陰囊啊,呵呵.
QUOTE:
以下是引用风之子在2007-2-2 18:19:55的發言:

意思就係忍尿唔排出嚟,好難頂咖!

我諗唔係噃,呢度係指“嬲親到連你嘅春袋都快要爆炸出嚟”嘅意思喎,唔係你講嘅噉樣嘅意思。

[此帖子已經被作者於2007-2-3 11:54:53編輯過]

意思就係忍尿唔排出嚟,好難頂咖!

我觉得以上两个意思都合理,合适,个人意见.

①谷气

②谷尿

当然都系好难忍受嘅意思,一个是心情,一个是事情.呵呵

QUOTE:
以下是引用monfan在2007-2-7 1:43:02的發言:

我觉得以上两个意思都合理,合适,个人意见.

①谷气

②谷尿

当然都系好难忍受嘅意思,一个是心情,一个是事情.呵呵

重有一个意思系谷精,俗话都有讲:谷精上脑啦,亦都系好难忍受嘅意思,不过这个系欲望,呵呵.
[此帖子已經被作者於2007-2-7 19:03:47編輯過]
QUOTE:
以下是引用leon_jeng在2006-12-31 9:47:39的發言:

就系啦﹐呢度既“穀”就系“穀氣”(=生氣)啦﹗仲有“爆”就系“爆炸”既意思。

“穀”就系“穀氣”;“爆”就系“爆炸”;春代,就系雀仔窦!!!

^_^??? ^_^ 激气嘅意思!!

[此帖子已經被作者於2007-2-8 14:18:12編輯過]

應該係形容好尿急!

[em06][em06]唉!-----------
hehe
「谷爆春袋」,正確?講係一種病,叫做「小腸氣」,學名「疝 氣」,病發時陰囊會漲大,痛到面容扭曲(因以前有家人有這個病,所以看過。)
?人用來形容谷氣,但又出唔到氣,?氣會向下谷,谷到春袋度漲大,再不能出氣就會爆。這句話現以小人講了,可能現在這個病以少人有或醫學上醫治容易了!
至於春袋是指陰囊,春即是卵,卵蛋即是廣府人叫春子。
谷氣即忍氣吞聲之意!又有勞氣之意。
用詞有:
谷能(陽具別稱,粗口)氣,谷到春袋有氣,真係春袋有氣.....等。
例如:同你講,講極都唔明,真係比你谷到我春袋有氣。(勞氣)
個老細(老闆)又唔識,又唔鐘意人話佢,衰左(錯了)又?我地來出氣,成日係咁鬧,真係春袋都比佢谷到爆。(忍氣吞聲)

疝氣的參考網址:
http://www.hkma.org/chinese/pubmededu/letterbox/gi6.htm

哈哈,去D街市打個round,聽下人地啀交,應該都會明好多呢類的話啦~

[em01]