QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 7327|回復: 14

[資料收集] 用粵拼表示一啲寫唔出嘅擬聲字

可以有幾種方法補救:
1、搵到同音字嘅就搵同音字
2、搵到粵拼對應音素嘅搵對應音素
3、搵到近似發音英文單詞嘅,則搵英文單詞
4、自創拼寫方法

一般嚟講,要使用到第4點嘅情况都唔係好多,所以為咗呢種情况修改粵語拼音方案,似乎唔係太值得。

細路仔模仿警車消防車救護車一類車嘅聲音有叫:wi1 wang3 wang3。

平常講說話我哋有時會模擬自然界嘅聲響,但又寫唔出啲字,甚至有啲字根本係冇嘅,大家有冇呢方面嘅例子?不妨回帖將佢寫低喺呢度。拋磚引玉,我首先發問:馬車車夫趕馬聲用粵拼點表示?

放屁嗰阵嘅声~~哈!

"啵"?

[此帖子已經被作者於2006-12-29 22:01:45編輯過]
流farefare??

電視上面趕馬聲都係用國語講「駕!駕!駕!」

我諗挖掘落去,可能有啲係日常生活有講到、但現時粵協咁多音素都表示唔到嘅音,可能需要對聲母或韻母進行補充。
  形容燒緊嘅水就快滾時嘅聲音:goe1

原帖由 馬萬千 於 2006-12-30 06:12 發表 電視上面趕馬聲都係用國語講「駕!駕!駕!」

呢個例舉得好啱,之前我就話過,粵語韻母係咪應該有個「ia」嘅韻母,重有「ie」、「iang」韻母,作象聲詞。其實呢啲「韻母」喺粵區民間中係有呢停發音嘅,多啲留意吓可以發現到。可惜「有音無字」感覺,未收入粵語拼音方案韻母列表中……

原帖由 滙賢恭會 於 2009-5-19 06:09 發表 呢個例舉得好啱,之前我就話過,粵語韻母係咪應該有個「ia」嘅韻母,重有「ie」、「iang」韻母,作象聲詞。其實呢啲「韻母」喺粵區民間中係有呢停發音嘅,多啲留意吓可以發現到。可惜「有音無字」感覺,未收入粵語拼音方案韻母 ...

楼上可否说出用到粵語韻母「ia」、「ie」、「iang」的话词或说话。

谢谢!

The pancakes 有首歌叫 fing fing 吓,唔知用漢字係點寫呢,唔知寫成 捹捹吓 啱唔啱。
吊吊揈

原帖由 leonley 於 2009-5-23 11:28 發表 The pancakes 有首歌叫 fing fing 吓,唔知用漢字係點寫呢,唔知寫成 捹捹吓 啱唔啱。

● 捹

bèn  ㄅㄣˋ

◎ 手乱的样子。

方言集汇
◎ 粤语:ban3 fang6 fing3

◎ 客家话:[客英字典] bun1 pun3 [海陆丰腔] bun1 pun3 [台湾四县腔] bun1 pun3

康熙字典
【卯集中】【手字部】捹 ·康熙筆画:12 ·部外筆画:8
《集韻》蒲悶切,音坌。手亂貌。

原帖由 UngooChan 於 2009-5-23 13:20 發表 吊吊揈

● 揈

hōng  ㄏㄨㄥˉ

◎ 同「轰」。

方言集汇
◎ 粤语:fang4 gwang1

◎ 客家话:[客语拼音字汇] fen1 [台湾四县腔] fen2 [宝安腔] wang1 fen1 | kiuk7 [海陆丰腔] fen2
康熙字典
【卯集中】【手字部】揈 ·康熙筆画:13 ·部外筆画:9
《唐韻》《集韻》??呼宏切,音轟。擊聲。又揮也。或作?。 又《集韻》翾縣切,音絢。擊也。與?同。 又《韻會》居六切,音菊。掬,本作揈。詳掬字註。

香港人嘅资料捹係读fing6嘅,唔係读fing3。