QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2571|回復: 4

[資料收集] ?鬼粵語短訊收集

我好鍾意以下呢段:

克勤:阿叔啊,點解世界盃度有兩個朗拿度嘅?
阿叔:因爲巴西有咗一個朗拿度之後,葡萄牙又出現咗第二個朗拿度,爲咗分別佢哋,就喺第二個朗拿度前面加個c字。
克勤:c朗拿度……咦?點解冇a朗拿度同b朗拿度嘅?
阿叔:……噉係因爲,c係Cristiano嘅簡寫,佢嘅全名係Cristiano Ronaldo。
克勤:原來係噉!難怪三國時代會有兩個馬超啦……
阿叔:三國剩係得一個馬超之嘛!何來兩個?
克勤:我聽朋友講,佢話三國時代有馬超同c馬超……
阿叔:……(青筋爆現)

QUOTE:
以下是引用highyun在2006-12-30 13:03:02的發言:

我好鍾意以下呢段:

克勤:阿叔啊,點解世界盃度有兩個朗拿度嘅?
阿叔:因爲巴西有咗一個朗拿度之後,葡萄牙又出現咗第二個朗拿度,爲咗分別佢哋,就喺第二個朗拿度前面加個c字。
克勤:c朗拿度……咦?點解冇a朗拿度同b朗拿度嘅?
阿叔:……噉係因爲,c係Cristiano嘅簡寫,佢嘅全名係Cristiano Ronaldo。
克勤:原來係噉!難怪三國時代會有兩個馬超啦……
阿叔:三國剩係得一個馬超之嘛!何來兩個?
克勤:我聽朋友講,佢話三國時代有馬超同c馬超……
阿叔:……(青筋爆現)

哈哈,司馬昭
考試合格

這天蘇軾三父子參加英語口試
主考官問:「What are your names?」
蘇軾先答:「I am So Sick.﹝蘇軾﹞」
主考官心想:「既然病了,放你一馬吧!」
蘇轍接著回答:「I am So Cheap.﹝蘇轍﹞」
主考官又想:「你倒謙虛,自認低級庸俗。給你及格。」
最後蘇洵:「I am So Easy.﹝蘇亦思﹞」
主考官自言自語:「果然有料,過關!」

於是蘇軾三父子都全部合格
[此帖子已經被作者於2006-12-29 20:12:48編輯過]
當時短信啱啱開通時,每日都收到好多得意嘅粵語短信,而家又一時諗唔起。真係要總結返出嚟先得。

哈,搞笑。