QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4138|回復: 8

[其它] 我們廣東人常跟什麼地方的人通婚﹖

我就認為廣東人常跟客家人通婚﹐因為在廣東話區客家人是跟廣東人雜居的﹐不知大家認為怎樣呢﹖在海外﹐我多數看見廣東人常與潮州人通婚。
我們廣東人常跟什麼地方的人通婚﹖
單選投票, 共有 6 人參與投票

距結束還有: 3648 天5 小時16 分鐘

您所在的用戶組沒有投票權限
同返廣東人通婚~~

如果以廣東省範圍以外來算,應該係上海人啦,? 我順德d親友去上海做生意,有人聚上海女人,也有人嫁上海男人,在廣東去上海升大學的朋友的女朋友也多是上海人.香港既廣東男人多都比較喜歡上海女人.香港也有上海男人聚了香港廣東女人而移民到香港.

QUOTE:
以下是引用barryshawn在2007-1-3 11:06:16的發言:

如果以廣東省範圍以外來算,應該係上海人啦, 我順德d親友去上海做生意,有人聚上海女人,也有人嫁上海男人,在廣東去上海升大學的朋友的女朋友也多是上海人.香港既廣東男人多都比較喜歡上海女人.香港也有上海男人聚了香港廣東女人而移民到香港.

原來系0敢﹐我地越南既情況就唔同。因為越南華人﹑華僑多數系廣東人﹑潮州人﹑福建人同埋客家人﹐所以廣東人對對象既選擇比較有限0的。我地呢度既廣東人多數系跟潮州人通婚既。

[此帖子已經被作者於2007-1-3 14:06:40編輯過]
海外既福建人絕對唔跟潮州人通婚既。聽講好似以前佢地之間既祖輩有咩恨仇﹐所以就禁止後裔互相通婚既。依家越南既華人都有好多人跟本地人(京族人)通婚既。以前呢種情況系好少有既﹐因為華人既民族思想比較重﹐所以就唔俾自己既仔女同外族人嫁娶既。
覺得客家人冒多。
QUOTE:
以下是引用relaxer在2007-2-19 2:53:05的發言:
覺得客家人冒多。

海外廣府人好似唔係幾鍾意同啲客家人通婚。
[此帖子已經被作者於2007-4-13 14:31:51編輯過]

有矛盾。