QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6728|回復: 21

[其它] 在廣東﹐廣東人常跟外地人說的是什麼語言﹖

在廣東﹐廣東人常跟外地人說的是什麼語言﹖
單選投票, 共有 12 人參與投票

距結束還有: 3647 天2 小時47 分鐘

您所在的用戶組沒有投票權限
我堅持講廣東話﹐好讓那些外地“入鄉隨俗‘吧﹗
睇情況囉,你用廣東話,有啲人聽唔明嘅,直情就係雞同鴨講眼碌碌。

應該都會講廣東話。

我覺得點解要我哋去到外省要講普話,佢哋嚟到廣東仍要我哋講普通語喎!

支持!不過我哋廣東人係網上講嘢佢哋唔明,但佢哋講嘢我哋就明噃,激死佢,哈哈
但正所謂具體問題具體分析,唔關撈嘅事使乜同佢講國語,但事關雙方嘅事我覺得可以溝通到先為上策。對雙方都有公平。

如果我們廣東人依那些外地人在廣東說普通話﹐遲早廣東話就會走到消滅之路。因為我們廣東人用普通話跟那些外地人說話﹐他們就認為在廣東﹐他們不用學說廣東話﹐也有很多人還能聽得懂他們的話。

記得有一次我上課用廣州話~個撈老師話我唔尊重唔識廣州話嘅人~

我就好火滾噉同佢講,尊重係相方面嘅,你去到一個地方,對當地方言,唔好話講,連聽都唔識聽,首先你就係唔尊重呢個地方,唔尊重呢個地方啲人~

又記得有一次,一個北京打嚟嘅調查電話打嚟,我懶得理佢,就用英語同佢講“Sorry,I don‘t know Mandarin,can you speak Cantonese or English?”

不過講返轉頭,我同啲外省朋友都係講返普通話~

QUOTE:
以下是引用羊城惜花人在2007-1-1 14:15:31的發言:

記得有一次我上課用廣州話~個撈老師話我唔尊重唔識廣州話嘅人~

我就好火滾噉同佢講,尊重係相方面嘅,你去到一個地方,對當地方言,唔好話講,連聽都唔識聽,首先你就係唔尊重呢個地方,唔尊重呢個地方啲人~

又記得有一次,一個北京打嚟嘅調查電話打嚟,我懶得理佢,就用英語同佢講“Sorry,I don‘t know Mandarin,can you speak Cantonese or English?”

你對那個“撈鬆”老師的反應態度很好啊。他們進入廣東謀生﹑工作就應該尊重廣東人﹐跟廣東人說話時也應該用廣東話才是。我們旅居海外也是一樣的﹐都是尊重本地文化及語言的。我想北方人或外地人在廣東時也應該尊重廣東人﹐學講廣東話同廣東人打個交道的。

廣東就是廣東人的廣東﹐並非撈鬆佬的廣東。
我同學校那些外省老師都係講廣州話的

佢地好多都識聼..甚至會講
QUOTE:
以下是引用yipsun在2007-1-7 19:14:30的發言:
我同學校那些外省老師都係講廣州話的

佢地好多都識聼..甚至會講

係咩?我諗啲外地老師喺廣東工作都冇咁積極噉講我哋廣東話嘅。

[此帖子已經被作者於2007-1-7 19:52:46編輯過]

我不是廣東人,但是我想學習廣東話,所以來這裡啦!

歡迎你啦。
用粵語同佢講先,發覺佢根本連聽都唔識聽嘅話就改普語囉。

有好多人都識講廣州話

QUOTE:
以下是引用Zentrix在2007-2-1 14:22:19的發言:

有好多人都識講廣州話

我喺廣州嗰陣發現外地人似乎都識得聽廣東話噃,但係回答嘅時候又講返普通話。唔知佢哋故意定係真係講唔得。

QUOTE:
以下是引用羊城惜花人在2007-1-1 14:15:31的發言:

咁你嘅老师有乜反应吖????

QUOTE:
以下是引用neo在2007-2-1 12:42:37的發言:
用粵語同佢講先,發覺佢根本連聽都唔識聽嘅話就改普語囉。

我撑你兄弟!!!

QUOTE:
以下是引用我係罗定人在2007-2-7 14:10:33的發言:

我撑你兄弟!!!

最好是先用我们广东话.