QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4276|回復: 9

[詞彙及文法] 番禺蜡烛——假细心之说

请问各位有冇番禺人啊?点解有番禺蜡烛——假细心之说呢?

肥婆坐屎塔──tup tup?撼点写啊粤字?tup係边个音调?

通常係講「市橋蠟燭——假細心(芯)」,我好細個就知呢句廣東歇後語,事關買咗宋韶光喺當年廣州電視臺嘅節目《妙語連珠》出嘅書,入邊有提到。呢句係指舊陣時市橋(番禺縣城)出產嘅蠟燭啲奸商為咗謀取暴利,將燭芯外露嗰部分做到好幼,但內裏其實好粗,而蠟燭以燭芯幼為上品,否則蠟燭就燒得快,顧客自然就要多買,商家就牟利更多,故有此一說。「芯」「心」同音,引申出嘅意思係指有啲人詐假意扮好心,但內裏係另一套。

另外嗰句係:肥婆坐屎塔——tap3 tap3冚。

[此帖子已經被作者於2006-12-26 20:15:27編輯過]
係唔係噉寫呢:“佮佮冚”。tap1 tap1 ham6

自从發贴以嚟,多得余OK、Wai兩位高手對小弟嘅慷慨支持,萬分感謝!!!

請問係讀tap1還是tap3呢?

承讓承讓,舉手之勞啫。閣下多啲發帖就係對我哋最大嘅回饋嘞。我喺2樓噏錯咗,係tap1先啱。

睇見“市橋蠟燭”我又諗起另外幾個類似揭嘅後語:“沙灣燈籠”、“石灣公仔”同埋“肇興荷包”

唔知大家又知唔知佢哋各自嘅意思呢?

[此帖子已經被作者於2006-12-31 20:24:08編輯過]
  「沙灣燈籠」——何苦(府),「石灣公仔」同埋「肇慶荷包」唔記得咗。
石灣公仔——冇腸肚
肇慶荷包——佗衰人

“蒸生瓜——神神地”點解有呢種講法呢?好似諗唔明喎!

QUOTE:
以下是引用youshangwei在2007-1-19 20:15:07的發言:

“蒸生瓜——神神地”點解有呢種講法呢?好似諗唔明喎!

蒸生瓜 代表蒸吾熟,取其谐音「正唔熟(淑)」, 是用来取笑女孩子不够成熟和不够淑女, 行为和年纪不乎,即俗语所谓的 "大唔透"。
我搜索番黎既,谂谂下蒸生瓜的确系用黎形容女仔,极少话形容男仔,